tisdag 28 juli 2009

Varför funkar det inte?

Varför funkar det inte?
Ibland får människor problem med vikten även om de tycker att de äter vettigt och är fysiskt aktiva. Ett bra råd i sådana fall är att föra kost- och aktivitetsdagbok under minst en vecka.

JAG FÅR IBLAND frustrerade mejl från människor som inte går ner i vikt även om de tycker att de gör allt rätt. De äter sällan sötsaker och motionerar ofta, men vågen rör sig inte. Det här är förstås väldigt irriterande och kan bero på flera olika saker.
Om man inte går ner i vikt så är det ett tecken på att man äter lika mycket energi som man förbrukar. Oftast ersätter man godsakerna med något annat, som kanske visserligen är nyttigare och bättre för kroppen, men inte automatiskt innehåller färre kalorier.

DET HÄR MED motion kan också vara lite lurigt. Man känner sig ju väldigt duktig när man motionerar och blir ofta extra hungrig efteråt. Kroppen säger till att man har förbrukat energi och vill ersätta den så snabbt som möjligt. Det innebär att de flesta helt naturligt äter lite extra efter träning och därmed blir det inte den kalorivinst som man hoppats på.
För att veta var problemet ligger så rekommenderar jag att du undersöker hur mycket energi du äter och förbrukar exempelvis i kost- och viktprogrammet Energibalans. För HÄLSA:s prenumeranter är medlemskapet gratis.
Fyll i minst en veckas måltider och aktiviteter eftersom till exempel en onsdag och en lördag kan se väldigt olika ut. För en sund och varaktig viktminskning bör skillnaden mellan energi in och energi ut vara i genomsnitt 300–600 kalorier.

Går du inte ner i vikt trots att det ser ut som om du äter mindre än du förbrukar? Ställ dig då följande tre frågor:

1 HAR JAG FÖRT IN ALLT JAG HAR ÄTIT?
Det är lätt att missa något när man registrerar i kostdagboken. Drycker är lätta att glömma, tillbehör till maten likaså. Du tar kanske några smakbitar när du lagar middag, glömmer fettet som du steker i eller vinägretten på salladen. Ibland undervärderar vi mängden vi äter.

2 STRESSAR JAG MYCKET?
När vi stressar får vi hormoner i kroppen som gör det svårare att hålla vikten. Att ta itu med dina stressfaktorer gör att du även får fart på viktnedgången.

3 HAR JAG ÄTIT VÄLDIGT LITE VÄLDIGT LÄNGE?
Om du har gått på diet under lång tid kan kroppen ha dragit ner på energiförbrukningen. Det är ett försvar mot svält. Öka energiintaget gradvis så att kroppen förstår att den kan börja förbränna maten som vanligt igen. Bli inte orolig om du i samband med kaloriökningen går upp omkring ett kilo i vikt, det är mestadels vatten. Efter ett par månader kan du prova att minska energiintaget igen. Dra ner med 300–600 kalorier, då får inte kroppen panik så snabbt.

Din viktcoach

Foto: Colourbox

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar