lördag 25 juli 2009

Vad kan jag göra åt mina torra fötter?

Hudvårdsterapeuten:

Jag rekommenderar att man använder vegetabiliska, ekologiska oljor och naturkosmetiska produkter. Smörj in med fotkräm varje kväll för att förebygga torra fötter och förhårdnader. Massera in från tårna och uppåt mot benen så förbättrar du cirkulationen i fötterna. Välj en kräm som innehåller vegetabiliska oljor, bivax eller sheasmör. Smörj inte mellan tårna för att undvika fukt och att det bildas fotsvamp. Sätt på en bomullsstrumpa och låt verka under natten.
En gång i veckan kan du göra en kur: Börja med att fila med sandpappersfil på torr hud – då filar man inte bort för mycket, som annars lätt kan hända om huden är blöt. Smörj därefter in fötterna med lite olivolja eller annan vegetabilisk olja. Tänk på att få med nagelbanden. Knyt in 1–2 matskedar lugnande, läkande rölleka eller hudstärkande vallört i ett tyg och lägg i ett fotbad. Sitt sedan i 10 minuter i fotbadet. Skrubba fötterna med örtpåsen innan du peelar dem med havssalt som du har finfördelat i mortel och blandat med lite olivolja. Till sist smörjer du in fötterna så som jag beskrev i början.
Du kan byta ut örterna mot eterisk olja i vattnet. Till exempel lavendel som är läkande och vårdande, enbär som är utrensande, eller myrra som är bra mot trött och torr hud. Eteriska oljor är mycket koncentrerade, ta därför endast en droppe.

Annika Grans, Örebro
www.naturblomma.se


Ayurvedaläkaren:
Smörj fötterna regelbundet med en ren vegetabilisk olja, exempelvis sesamolja, solrosolja eller kokosfett. Vid extremt torra fötter kan du smörja med ricinolja före sänggående varje kväll.
Prova ett fotbad: Koka skalet av en citron i 3–4 minuter och tillsätt sedan lite havssalt (cirka 1 tesked till en liter avkok). Låt svalna till lagom temperatur och fila under tiden bort förhårdnader på fötterna. Tillsätt gärna några droppar eterisk olja, exempelvis lavendel eller ros till fotbadet. De är välgörande och läkande för huden. Sitt i 10–15 minuter med fötterna i det varma vattnet. Efteråt tränger fettet bättre in i den tjocka huden på fötterna. Smörj in dem med sesamolja eller senapsolja om du har kalla fötter och kokosfett eller kakaosmör om de är varma.
För att huden inte snabbt ska torka ut igen behöver man även fukta kroppen inifrån. Då är aloe vera ett lämpligt kosttillskott (0,5–1dl per dag). Ta även lite extra olja eller ghi på din mat för att smörja dina tarmar. Morotsjuice (1–2 dl per dag) stärker både tarm och hud. Gurkmeja är hudens bästa vän, kryddan renar blodet och blodet när i sin tur huden, säger ayurveda.
– Vid alla hudbesvär är vanligt koksalt (eller havssalt) något man bör vara restriktiv med. Använd dig hellre av vitt bergsalt, som också är bättre för kroppens allmänna hälsa.

Kristofer Edlund, Stockholm
www.ganges.se

Örtterapeuten:
Låt det vara enkelt och roligt när du ska sköta om dig – annars blir det inte av. För att få mjuka sköna fötter: Smörj in dem med bivaxsalva varje kväll. Sätt sedan på ett par bomullsstrumpor och sov med dem över natten.
Reflektera lite över hur viktiga fötterna är för oss. De bär oss överallt dit vi vill under många år. Ta en stund då och då och massera dem och gulla lite med dem! Att göra ett fotbad med växter som du har plockat själv är härligt och avkopplande. Groblad är bra vid torr hud eftersom det har en läkande, antiseptisk förmåga och mjukar upp huden. Du kan plocka bladen från slutet av maj ända fram tills det blir frost. Sök på ”trampad mark” som vid stigar och på
gräsmattor där många går. Plocka 5–10 blad till ett fotbad.
Fyll en balja med varmt vatten, lägg i grobladen och låt dra i fem minuter. Njut sedan av fotbadet i ungefär en kvart. Mot slutet kan du samla ihop bladen till en liten boll och gnugga fötterna med den. Skrubba sedan fötterna med en saltskrubb. Den blandar du till i förväg av en 0,5 dl raps- eller olivolja, saften av en halv citron, 1 msk honung och 1 deciliter finmalet havssalt. Skölj sedan av fötterna och torka dem, de är då redan insmorda av oljan i skrubben. Vill du lyxa lite extra kan du även smörja med ringblomsolja som du hittar i hälsokosten.

Lisen Sundgren, Stockholm
www.lisenorganics.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar