tisdag 28 juli 2009

Sitt fint på jobbet!

Sitt fint på jobbet!

Ergonomisk checklista för att undvika överbelastning.




Många av de problem du får med kroppen uppstår av små fel i hur du sitter och jobbar. De kan verka obetydliga, men en liten överbelastning under många timmar varje dag får en enorm påverkan på kroppen med tiden.

Det här ska du tänka på för att försöka undvika överbelastning när du sitter vid ditt skrivbord:

Ha en fri arbetsyta framför dig, låt den inte bli ett pappersförråd. Du ska kunna vila både underarmar och armbågar på skrivbordet (eller stolens armstöd om det inte går på annat sätt).

Allt ditt aktuella arbetsmaterial ska ligga rakt framför dig: tangentbord, papper och skärm i linje. Du ska inte behöva vrida på huvudet när du tittar i dina papper.

Ljuset ska komma från sidan, inte bakifrån eller framifrån, för att undvika kontrastproblem för ögat som ger trötthet, huvudvärk och spänningar.

Du ska sitta lagom högt; när du vilar underarmarna mot skrivbordet ska inte axlarna tryckas upp, eller stolens framkant trycka mot dina lår.

Linda inte sladdar runt ett bordsben eller i prydliga rullar för att det ska vara fint. Om du gör det bildas starka elektromagnetiska fält som kan ge trötthet, huvudvärk och koncentrationsproblem. Låt sladdarna i stället ligga huller om buller i en kabelkorg.

Text: LENA OLAUSSON
Foto: JUPITER IMAGES

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar