fredag 31 juli 2009

Så behåller du motivationen

MÅNGA VILL GÅ NER I VIKT för att man känner sig tjock och inte trivs med sitt utseende. Men otrivsel och för trånga byxor räcker inte som motivation för den livsstilsförändring som krävs för att gå ner i vikt. Jo, kanske de första dagarna, men när den första motivationssvackan kommer så är det väldigt lätt att tappa sugen om man inte har förberett sig ordentligt mentalt.

FÖR ATT BEHÅLLA DRIVKRAFTEN så gäller det först och främst att ha ett tydligt mål med en positiv aura. I stället för att tänka på vad du måste försaka så ska du fokusera på hur härligt det kommer att kännas när du kommer i dina favoritbyxor igen, när du med lätta steg orkar med ditt motionspass eller något annat som kan fungera som morot för just dig.
Tänk också på att en livsstilsförändring inte betyder en ”livsstilsförsämring”. Det handlar inte om att du ska ta bort allt gott och roligt utan att du ska prova nya goda recept och testa skojiga aktiviteter. Hur man upplever saker och ting är oftast en inställningsfråga. Försök att se möjligheterna istället för svårigheterna så går allt mycket lättare.

UNDVIK ATT SÄTTA FÖR stor press på dig själv. En lyckad viktnedgång ger ökat självförtroende och bättre självkänsla. Därför är det klokt att sätta målvikten lågt och ge dig själv bästa möjliga förutsättningar för att klara målet inom rimlig tid. Även om du skulle vilja gå ner 20 kilo så bör inte målvikten vara mer än maximalt 5 kilo. Det är mycket lättare att gå vidare om man har en succé i bakfickan än ett misslyckande.
En annan viktig sak för motivationen är att sätta upp delmål och ge sig själv belöningar. Varför inte ett litet pris för varje kilo! Hitta på roliga saker som du kan se fram emot. Det kan vara allt från en ny CD-skiva till en utlandsresa.

MEN HUR MAN ÄN försöker se positivt på saker och ting så kommer alltid perioder när humöret är i botten om man tappar motivationen. Då är det bra att ha någon som man kan vända sig till för att få lite stöd och kanske en ”spark i baken”. Det kan vara en familjemedlem eller en kompis, men även en utomstående. Ibland så kan det till och med vara skönare att berätta om problemen för någon som man inte har någon personlig relation till. Som medlem i Energibalans kan du alltid skriva till mig och få hjälp och stöd. Jag finns här för dig!

Din viktcoach

Foto: Jupiterimages

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar