torsdag 10 september 2009

Grönt te ger friska tänder

EGENVÅRD. Att dricka grönt te regelbundet kan hjälpa till att upprätthålla god tand- och munhälsa. I Japan undersöktes tandhälsan hos 940 män. Forskarna fann att de som regelbundet drack grönt te hade en betydligt bättre tandhälsa, jämfört med dem som gjorde det bara någon gång då och då. Man undersökte tandköttets fickdjup, klinisk skada på tandköttet och om blödning uppstod vid tandborstning. Forskarna kunde se att för varje kopp te deltagarna drack per dag, minskade risken för besvären. Den verksamma ingrediensen i det gröna teet är antioxidanten catechin, enligt forskarna.

(Journal of Periodontology)
Text: MONICA KATARINA FRISK

”Vad gör jag åt torra slemhinnor i underlivet?”


TEXTBEARBETNING: MARIA THORSLUND ILLUSTRATION LOTTA SJÖBERG

Ayurvedaläkaren:
– Enligt Ayurveda är torra slemhinnor i slidan ett symtom på obalans i vata. Obalans i vata kan man få av för mycket stress, att man druckit för lite vatten, eller att man ätit för mycket av torr, kall och lätt mat, som är vatastimulerande.
Menopausen, klimakteriet, är också en vataperiod i livet.
– Några ayurvediska tips är: Yoga och avslappnande andningsövningar för att få bort stress och oro. Kom ihåg att dricka ordentligt: 8–10 glas rumstempererat vatten varje dag. På morgnarna kan man, på fastande mage, dricka 25–50 ml organisk aloe vera-juice. (Men den som är gravid ska undvika det.) Att dricka ett glas mjölk med 1 msk gurkmeja varje kväll före sänggående kan också hjälpa. Den som inte tål mjölk kan i stället blanda 1 msk av den ayurvediska örtblandningen Triphala i ett glas varmt vatten. För att balansera vata kan man äta färska, kokta grönsaker, söta och saftiga frukter, samt mjölkprodukter.
– Man kan även prova sittbad i 30 minuter om dagen under en veckas tid. Då häller man 2 msk sesamolja i ett badkar fyllt till knappt hälften med ljummet vatten, och sitter däri. Man kan även smörja slidan med sesamolja. Det finns en produkt som heter V-gel som också kan hjälpa mot torra slemhinnor.

Sangeeta Balaprakash, Stockholm
www.rasayana.se


Alternativläkaren:
– När klimakteriet närmar sig börjar hormonnivåerna att svänga. När en patient kommer till mig börjar jag med att göra en kartläggning av nivåerna av östrogen, progesteron och testosteron. Nivåerna och balansen mellan hormonerna påverkar hälsan på olika sätt. Sjunkande östrogennivåer påverkar slemhinnor och hud och kan påverka slidan och livmodern.
– För låg kroppsvikt kan bidra till låg östrogenhalt, eftersom östrogen delvis bildas från fettceller. För stort fiberintag kan också ge lägre östrogenhalt. Överträning, rökning och stress påverkar också.
– Lågt östrogen gör att miljön i slidan blir basisk och det kan orsaka irritationer, klåda och infektioner. Prova att både äta och applicera yoghurt. E-vitamin hjälper till att reglera balansen mellan östrogen och progesteron. Skaffa E-vitamincreme 75 gram. Tillsätt 10 ml oljeinfusion av ringblomma, 30 ml olivolja, 20 ml jättenattljusolja. Applicera 2–3 ggr/dag runt och inne i slidan.
– Ett naturligt sätt att öka östrogennivåerna är att äta fytoöstrogener från växtriket. Ät 100 gram tofu och ta 1 tsk linfröolja/dag. Jag rekommenderar örtextrakt. Örter som traditionellt har använts vid slidtorrhet är azurbär, dong quai, mjölon, schizandra och silverax. Kanadensisk gulrot stärker slemhinnorna.

Eva Brunnelöv, Stockholm
www.alternativkliniken.se


Hälsokonsulten:
– Reumatiska sjukdomar är, förutom olika hormonella förändringar, exempel på tillstånd som kan ge torra slemhinnor i underlivet. Har man det här
problemet är det är viktigt att undvika syntetiska och tajta underkläder. Man ska heller inte torka ut slidans slemhinnor genom överdriven tvättning med tvål. Lagom tvättning med svag tvållösning som innehåller mjölksyra, kan underlätta.
– En annan åtgärd som kan skydda den torra slemhinnan, är att smörja den med oliv- eller rapsolja. Dessa oljor kan även användas som bas för örtolja. Då blandar man till exempel i ringblomma, lavendel eller kamomill. Ta 1 dl torkade örter till 5 dl olja, låt dra i 10 dagar, omskaka dagligen och sila. Förvara i en mörk flaska. Örtoljor kan växelvis (högst en vecka med en och samma ört) smörjas lokalt i slemhinnan.
– Fullvärdig kost som även innehåller avokado, oliver, nötter, mandlar, solrosfrön eller sesamfrön, eller oljor av dessa, anses vara viktiga, när man har problem med torra slemhinnor. Surkål, mjölksyrade grönsaker eller fil i kosten förbättrar bakteriefloran i tarmen och anses även vara nyttigt för alla slemhinnor.
– Kamomilltepåsar kan tejpas på en dambinda och denna kan lindra eventuella kramper. Vid svårare symtom kan läkares hjälp behövas. För alla råd gäller att vara försiktig om man har någon allergi mot örterna.

Maija Ruisniemi, Piteå
maijashalsokonsult@glocalnet.net

Potatis = lycka

I DET HÄR NUMRET skriver vi om lycka. Hur vi stackars nutidsmänniskor desperat jagar lycka genom att överkonsumera, jobba för mycket, köpa trisslotter eller något annat som vi tror gör oss lyckligare. Men lyckan finns inte självklart i det där nya drömköket eller de superhäftiga skorna.
Jag tror att problemet är att vi ofta inte vet vad lycka är och hur den kan kännas. Att vi förminskar den. Att vara lycklig över en god kopp kaffe en solig sensommarmorgon är kanske inte vad vi går och drömmer om. Men om vi tillåter oss att verkligen vara där med hela vår medvetenhet, just då, så kanske lyckan känns någonstans i vår kropp. En stund att verkligen ta tillvara. I morgon faller det kanske iskallt regn över verandan och rinner feldoserat kaffe ner i koppen.
En sak som gör mig lycklig är när jag får skörda mina egna potatisar. Att gräva i jorden och hitta de små vitgula klimparna är verkligen som att gräva guld. Jag blir hellycklig! Läs mer om att hitta vardagslycka på sid 28–31.

DEN HÄRLIGA SKÖRDETIDEN är här. Carina Jörsäter, chefredaktörFörutom potatisarna så finns det en massa annat godis att ta hand om. Sockerärtorna och spenaten har haft en bra säsong, däremot sörjer jag de uteblivna bönorna och persiljan som aldrig kom upp ur jorden. Att vara odlare är ett lotteri!
Då får man gå till torget i stället. I det här numret har vi gjort en stor matspecial, sid 45–64, som jag hoppas ska inspirera dig till att frossa i de nyskördade godsakerna. Följ vår inköpslista och handla grönsaker som ger dig härliga och sunda middagar för en hel vecka. I vår vegoguide får du även massor av näringsriktiga och praktiska tips.

ATT ÄTA MYCKET GRÖNT är bra för hälsan. Bland annat hjälper det till att hålla blodtrycket på en bra nivå. Högt blodtryck är en folksjukdom och alls inte bara något som äldre män brukar få. Även vi kvinnor ska se upp, särskilt när vi närmar oss klimakteriet. Faktum är att på äldre dagar är det kvinnorna som dominerar bland patienter med högt blodtryck.
Jag har själv haft ett för högt tryck. Det har varit under perioder av för mycket stress, som i samband med en skilsmässa.
Vi kvinnor är bra på att ta på oss mycket ansvar för andra och därmed glömma oss själva. Läs om Sonja Dahlberg som lärde sig hitta en bättre livsstil och nu slipper sina mediciner. Vi har också gjort en översikt på blodtrycksmätare för hemmabruk. Ett bra sätt att hålla koll. Allt om hur du håller trycket i schack på sid 66–73.

Välkommen till detta nummer!


CARINA JÖRSÄTER
CHEFREDAKTÖR

Ha koll på dina kaloribovar

Jag tror fullt och fast på att den enda vägen till varaktig viktminskning inte är att följa olika bantningsdieter, utan att hitta små men effektiva förändringar i livsstilen. Sådant som man utan större problem kan acceptera och lära sig leva med.

OM DU VÄLJER ATT SATSA PÅ energibalanstänket så kan du alltså äta det mesta av den mat du är van vid och tycker om. Det gäller bara att hitta dina kaloribovar och byta ut eller plocka bort dem. Små förändringar kan vara otroligt effektiva, bara man hittar rätt förändringar och passar in dem i sina vanor. Men ibland så kan man behöva lite tips på enkel och nyttig mat som mättar bra men inte ger så mycket energi. Därför har jag sammanställt ett antal måltidsförslag och recept som jag kallar balansmåltider och som du får tillgång till som medlem i Energibalans.

DET SPECIELLA MED BALANSMÅLTIDERNA är att alla måltidsförslag innehåller samma mängd energi och därför går att byta ut mot varandra. Alla balansfrukostar innehåller 300-350 kcal, balansmellanmålen 100-150 kcal och balansrätterna till lunch och middag innehåller 400-450 kcal. Här finns både vanlig enkel basmat och lite festligare recept.

NÄR DU VILL GÅ NER I VIKT så är det väldigt viktigt att undvika den akuta hungern. Därför rekommenderar jag att man försöker fördela sina måltider jämt under dagen.

Du bör äta:
Frukost
Mellanmål
Lunch
Mellanmål
Middag
Mellanmål

HOPPA INTE ÖVER NÅGON MÅLTID
OCH ÄT INNAN DU BLIR VRÅLHUNGRIG

Om du följer balansmåltiderna hela dagen så kommer du att äta 1400-1700 kcal vilket är lagom för de flesta som vill gå ner i vikt. Om du är stor och/eller väldigt fysiskt aktiv så behöver du mer energi och då kan du helt enkelt öka på portionsstorlekarna. Undersök gärna ditt kaloribehov i Energibalans. En dag med balansmåltider ger mycket näring, stabilt blodsocker, bra mättnad och goda förutsättningar för viktnedgång

Exempel på balansmåltider:

Frukost
1 port havregrynsgröt
1 msk sylt eller 1 dl färska bär
2 dl mellanmjölk
1 kokt ägg
Kaffe eller te

Mellanmål 1
1 skiva fullkornsbröd
1 msk mjukost
Några skivor paprika eller annan grönsak
Kaffe eller te

Lunch
1 omelett med fetaost
2 dl bönsallad m grönsaker o vinägrett
Dryck: vatten

Mellanmål 2
1 äpple eller annan valfri frukt
0,75 dl keso
Kaffe eller te

Middag
1 port. pasta med färskost och champinjoner
Blandad sallad utan dressing
Dryck: vatten

Mellanmål 3
300 g grönsaksstavar (morot, gurka, paprika, stjälkselleri m.m.)
1 dl dipsås gjord på naturell yoghurt

Din viktcoach

Foto: Jupiterimages

Kitty Jutbring

Radioprataren Kitty Jutbring fascineras av 80-talets överdådiga färg- och formspråk. Men när det gäller mat gillar hon enkla, mustiga grytor. Här bjuds stekt aubergine med ugnsbakad paprika och läcker blåbärssmoothie.


Kitty Jutbring med kock-väninnan Fatima Nilzén
som hjälpt till med matlagningen.

VISSA HAR KANSKE stiftat bekantskap med Kitty Jutbring genom hennes medverkan i årets omgång av "Let´s Dance", andra via hennes band Kitty & the K, eller som programledare i tv. I vilket sammanhang ni än träffat på henne så minns ni henne garanterat. Hennes vurm för 1980-talet med allt vad som hör till känns som ett härligt och färgsprakande avbrott till rådande stilideal.
– Jag lockas av allt från 80-talet. Musiken, modet, form- och färgspråket. Filmerna och tv-serierna. Allt var tillåtet, strikt glas och krom och bullig pastell om vartannat i ljuv harmoni, säjer Kitty.

FÖRUTOM 1980-TALET så har Hello Kitty (japansk figur skapad av företaget Saniro 1974) en given plats i Kittys hjärta. Varifrån intresset kommer kan Kitty inte ge ett enkelt svar på.
– Jag vet inte riktigt, något djupt inom mig från barndomen, antar jag. Något sjukt är det, en samlargen kanske? Vad kan annars motivera en vuxen människa att köpa samma sak om och om igen med en känsla av härlig upphetsning i magen. Det är magiskt!
En matklassiker från 1980-talet som Kitty minns är ugnsbakade konserverade päronhalvor med After Eight och till det en kula vaniljglass. Burkananas i mat ansågs också väldigt gott. Men Kittys matfilosofi präglas inte mycket av axelvaddsdecenniet utan beskrivs som nyttigt, sparsmakat och billigt ena dagen för att sedan slå över i att unna sig vad som helst på restaurang nästa dag.

Kitty Jutbring och Fatima Nilzén

LAGAS DET MAT HEMMA i Kittys kök så blir det ofta någon snabb, härlig gryta med färska örter och färsk pasta eller det fantastiskt enkla boil-in-bag-riset. Gärna med 80-talsmusik som New Order, MGNT, Sandra, Roxete eller The Cure strömmande ur högtalarna.
– Men på sommaren äter jag ute i parken så mycket jag kan. Lyxig frukost i gräset är fantastiskt. Särskilt om någon annan fixar den...

KITTY JUTBRING TOG STEGET att bli vegetarian på en Paul McCartney-konsert år 1993.
– Han och hans fru Linda, som fortfarande levde då, visade innan spelningen började en film om hur djuren behandlas i köttindustrin. Det var allt jag behövde. Jag vill aldrig mer vara en del av den skiten! Hur kan man inte vara vegetarian när det finns så bra alternativ? Falafel i Malmö, linssoppan i Göteborgs saluhall, quornfärslasagne och bönsallad med bulgur… mmm... Inga djur dessutom.

I DAG LAGAR KITTY MAT med vännen Fatima Nilzén som har en bakgrund som kock. Enligt Kitty är hennes egna matlagningskonster under utveckling och hon tar därför tacksamt emot Fatimas kockknep. Menyn för dagen består av auberginesandwich med favoriten chevre, couscousknyten med grönsaksgrillspett och som avslutning en överdådigt dekorerad blåbärssmoothie.
Dråpliga matminnen delar Kitty gärna med sig av. Som den gången när hon skulle bjuda sin allra första kille på te för första gången.
– Jag bodde hemma och var så himla nervös och skramlig med koppar och fat. Han använde sockret jag ställt fram, drack, men såg konfunderad ut. Min lillebror Jonas hade hällt salt i sockerskålen.

2008 VAR KITTY MED i ”Musikhjälpen”, Sveriges Radios och SVT:s insamlingsprogram till förmån för människor på flykt. Under sex dygn satt hon instängd i en glasbur och sände liveradio tillsammans med Ehsan Noroozi och Henrik Torehammar. Inte nog med det långa arbetspasset – som grädde på moset skulle de genomföra det hela utan att få någon mat.
– Vi fick faktiskt ingen mat alls, men olika näringsdrycker fick vi. Vi gick ner ungefär fem kilo var. Det var faktiskt mycket lättare att vara utan mat än jag hade trott, men det blev jobbigare för varje dag som gick. Jag blev yr och lite virrig. Det första jag åt när jag kom ut var sojakorv, den från Hälsans kök, med mos, det hade jag verkligen längtat efter, säger Kitty med eftertryck.

Text och foto: EVA HILDÉN SMITH

Skydd mot influensan

Medicin. Allt fler insjuknar i den nya svininfluensan som nu klassas som en pandemi. Smittan sprids via till exempel hostningar eller nysningar.
– Störst risk att smittas har barn och ungdomar som umgås nära i grupper på dagis och i skolan och som inte haft så många influensor i sitt liv. Men om äldre drabbas blir de sjukare, säger Jan Albert, professor vid Smittskyddsinstitutet.

Alla som önskar kommer att erbjudas vaccin. Men du kan också göra en hel del själv för att undgå att bli smittad:

Om du är sjuk, håll avstånd till andra för att undvika att de smittas.

Undvik nära kontakt med personer du vet är sjuka.

Stanna hemma från skolan eller arbetet om du är sjuk.

Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk.

Tvätta händerna med tvål, ofta och noggrant.

Använd gärna handsprit som komplement.

Undvik att röra vid ögon, näsa och mun så slipper du smittas om du råkat ta i något föremål som influensavirus nyligen fastnat på.

Text: KRISTINA MÜLLER

Minska sötsuget med mindre stress

I stort sett alla människor reagerar negativt vid stress. Personligen får jag både problem med magen och muskelvärk. Men inte bara det, jag blir också oerhört sötsugen!

Minska sötsuget med mindre stress

Härom veckan deltog jag i en kurs som var väldigt intensiv och jag kom hem med massvis med nya tankar och intryck. Men inte bara det, jag kom också hem med en stark längtan efter godis. Det här suget efter snabba kolhydrater när vi är stressade är något som de flesta av oss upplever. Det behöver inte vara sötsaker utan kan också vara snacks, bröd/mackor, kex eller något annat som ger snabb energi. Snabba kolhydrater stimulerar lustcentrat i hjärnan och ger snabb lindring av de jobbiga känslorna som kommer från stressen.

Om det bara är vid något enstaka tillfälle som man känner sig stressad så är det helt okey att låta sig lugnas av en kexchoklad, men det fungerar förstås inte i längden. Av den här anledningen är nämligen stress väldigt nära sammanlänkat med övervikt.

Om du ofta är godissugen så tycker jag att du ska fundera på om det kan ha med din livsstil att göra. Genom att minska ner på stressfaktorerna och hitta en bra strategi för att slappna av och bli av med stresshormoner, så kan man få betydligt mindre sötsug och därmed koll på vikten.

Jag jobbar hårt för att undvika stress. Det låter kanske motsägelsefullt att jobba hårt för att kunna slappna av, men faktum är att för de flesta av oss så kommer inte lugn och avslappning automatiskt. Mitt personliga vapen mot stressen är att ge mig tid att lägga mig och vila minst en halvtimme varje eftermiddag. Men det fungerar inte bara att ligga ner och blunda, för då snurrar tankarna i huvudet och det går inte alls att slappna av. För att lösa det problemet så sätter jag på mig hörlurar och lyssnar på en talbok. Då används en annan del av hjärnan och jag får den vila och avspänning jag behöver.

Andra knep för att få ner stressnivån i kroppen är att köra avslappningsövningar eller lära sig meditera. Fysisk aktivitet är också jättebra för att rensa bort stresshormoner. En promenad i skogen kan ge både vila och ny energi samtidigt som du bränner kalorier. Eller varför inte kombinera både aktivitet och avslappning genom att börja med yoga eller någon annan träning där både kropp och själ jobbar tillsammans.

Din viktcoach

Foto: Jupiterimages


Sju sköna skäl att träna

Piggare, friskare, gladare och mindre stressad – nu finns inga ursäkter längre. Här får du sju goda anledningar att dra på dig gympadojorna.

1.Tio år yngre.
Tre timmars motion i veckan kan göra dig biologiskt hela tio år yngre, det har brittiska och amerikanska forskare sett i studier.

2. Gladare och piggare.
Visste du att träning är bättre än Prozac? Regelbunden motion ökar halten av signalsubstanserna dopamin och serotonin i hjärnan. Dopamin har en energihöjande effekt och serotonin stabiliserar humöret och risken att drabbas av depression minskar. Dessutom omvandlas serotonin till melatonin, kroppens eget sömnhormon, så på köpet får du bättre sömn.

3. Smartare.
Forskning har visat att vi faktiskt kan motionera oss till fler hjärnceller och öka hjärnans kapacitet. Fysisk träning ökar nybildningen av hjärnceller i vissa områden av hjärnan och framför allt i dem som styr minne och inlärning. Du blir smartare och dessutom minskar risken för demenssjukdomen alzheimer.

4. Friskare.
I samband med träning ökar mängden vita blodkroppar eller leukocyter i blodet. De ingår i kroppens immunförsvar och skyddar oss från infektionssjukdomar. Ju mer du tränar, desto bättre immunförsvar får du alltså och kanske slipper höstsnuvan.

5. Starkare.
Styrketräning men också konditionsträning som till exempel gympa eller löpning gör att du blir starkare i vardagen och orkar bära hem matkassarna. Belastningen stärker både muskler och skelett, viktigt inte minst för att förebygga benskörhet.

6. Bättre balans och reflexer.
Den som tränar minskar risken för att skada sig och att råka ut för fallolyckor.

7. Ökad fettförbränning.
Ju mer man tränar, desto mer ökar fettförbränningen. Medelhård träning i 45 till 60 minuter per dag gör att man inte går upp i vikt.

TEXT: KRISTINA MÜLLER
FOTO:
CRESTOCK.COM

Källa: "Livskraft Din hälsa, kost & hormonbalans" av Helena Nyblom och gruppträningsinstruktör Hannah Runevall, Saga Motion

God sömn minskar depression hos unga

God sömn minskar depression hos unga

Medicin. Att sätta upp regler för sina tonåringar är som bekant bra. Men nu visar också studier att det kan vara nödvändigt för att förhindra depression. Amerikanska forskare har tittat på kopplingen mellan föräldrarnas regler för när deras tonåringar ska gå och lägga sig och förekomsten av depression och självmordstankar. Resultatet visade att risken för depression var 20 procent högre bland dem som fick gå och lägga sig vid midnatt eller senare, jämfört med dem som senast skulle vara i säng klockan tio

Text: KRISTINA MÜLLER
Källa:
www.dagensmedicin.se

Bär för hälsa och viktkontroll

Bär är något av det nyttigaste vi kan äta. Här får du tips på hur du på ett enkelt sätt kan få in mer bär i dina daglia matvanor.

I takt med att kunskapen om antioxidanter och fytokemikalier växt så har vi fått klart för oss att bär är något av det nyttigaste vi kan äta. I ORAC-listan, som visar hur bra en matvara är på att skydda mot skadliga fria radikaler, ligger många bär högt upp och i toppen ligger blåbär.

Det finns en hel del forskning om blåbärens fina effekter och det ser ut som om de både kan fördröja hjärnans åldrande samt minska risken för hjärtkärlsjukdomar och vissa cancerformer. Att äta mycket blåbär är också en bra och billig metod för att behålla hudens elasticitet och därmed få mindre rynkor.

Men även andra bär har många hälsoeffekter. Exempel på andra superbär är björnbär, jordgubbar, tranbär, hallon, lingon och svarta vinbär.

Det som är extra bra med bär är att de både är kalorisnåla och har lågt GI och GB. De höjer nästan inte blodsockret alls. Det innebär att de är perfekta att äta som efterrätt och mellanmål, eller att smaksätta frukosten med bär.

Men om man ska äta bär flera gånger i veckan, gärna varje dag, så måste man ju hitta på något gott att göra med dem. De går förstås alldeles utmärkt att äta som de är, men det kan ju vara kul med lite omväxling.

Till frukost och mellanmål så passar det väldigt bra att blanda bär i fil eller yoghurt. Häll på lite müsli eller en näve nötter och du har en riktigt näringsrik måltid.

Om du brukar äta gröt så blir den både vacker och god med en rejäl dos bär.Blåbärspannkaka med blåbärssås Det här receptet på blåbärsgröt fungerar lika bra med andra bär.

En god och nyttig måltid får du om du blandar bär i pannkakssmeten. Här får du ett recept på ugnspannkaka med bär serverad med en härlig blåbärssås.

I smoothies passar det bra med bär av alla sorter. Det blir
en riktig superdryck som får fart på både kroppen och knoppen.

Om du ska lyxa till med en smaskig efterrätt så passar alltid blåbärspaj och blåbärsglass perfekt. Recepten går förstås även att använda med andra bär eller frukt.

Smaklig måltid!

Din viktcoach

Foto: Jupiterimages, Katarina Holm-Johansson

12 tips från kärleksguiden

Psykosyntesterapeuten Eva Sanner ger dig konkreta råd och tips på hur ni kan få det bättre tillsammans.

Överraska
Inget kan få en att känna sig så glad och uppskattad som just överraskningar. Det kan vara att boka bord på favoritrestaurangen, köpa biobiljetter eller bara se till att det finns fil i kylen på morgonen. Men också att storstäda eller diska utan att bli ombedd.

Uppskattning
Det bästa och snabbaste sättet att få din partner att känna sig väl till mods tillsammans med dig är att uppskatta honom eller henne. Det kan handla om utseende, personlighetsdrag och sådant hon eller han gör i vardagen. Uppskattning öppnar och kritik stänger. Det lär behövas fem positiva kommentarer för att väga upp en enda negativ.

Hudkontakt
Att vara nära fysiskt är inte bara trevligt – det händer bra saker inombords också. Massage, närhet, kramar och sex gör att vårt lugn-och-ro-system aktiveras och välbefinnandet ökar. Vi känner oss lyckligare och gladare och blir dessutom friskare. Njut av din partners kropp hud mot hud på stranden, i båten, i skogen, i sängen. Har ni tappat flytet och slutat ta i varandra –
börja med att erbjuda honom/henne massage och se vad som händer.

Humor
Se till att ha roligt tillsammans och gör vad du kan för att få din partner att skratta. Se roliga filmer och pjäser, träffa vänner som är glada och positiva. Turas om och gör ibland sådant som främst den ena tycker är kul. Skoja om allt – även om sex, som annars har en tendens att bli väldigt allvarligt.

Säg som det är
Gnäll inte utan berätta vad du vill och vad du längtar efter. Var tydlig med vad du är ute efter så att din partner verkligen förstår. Låtsas inte att det är bra när det inte är det. Men var också generös och berätta när det är underbart och härligt. Det gäller både matlagning, städning och sex. Var sann. Säg hur du känner – egentligen.

Konflikter
Föreslå förändringar och kompromisser som lösningar på problem. Men kräv inte att din partner alltid ska tycka som du. Ibland får ni enas om att ni
är oense för det går inte alltid att få rätt. Ibland är det något som är extra viktigt för dig och då kanske du inte vill ge dig utan behöver sätta ner foten. Men andra gånger handlar konflikter om prestige, sårad stolthet eller är helt enkelt ett uttryck för frustration som inte har med partnern att göra. Välj dina strider.

Integritet
Tro inte att allt som din partner säger och gör har med dig att göra. Låt honom
eller henne vara den hon är och inse att du inte behöver ta allt så personligt. Det är inte alltid riktat mot dig även om det känns så. Släpp taget ibland, och låt det passera. Då kommer du att ha så mycket mer tid att ägna åt betydelsefulla saker.

Lyssna
Tro inte att du vet vad din partner ska säga. Lyssna som om det vore första gången ni talade med varandra och låt den andra tala till punkt. Dela gärna tid så att båda får berätta om sina tankar och känslor. Argumentera inte genast emot utan lyssna bara. Det är ett effektivt sätt att få din partner att känna sig älskad.

Gör ingenting
Ta er tid att bara vara tillsammans – ligga i gräset, på stranden, i en bred hängmatta. Se till att få några dagar på tu man hand så att inte hela semesterperioden går åt till familjeliv med barn och släktingar. Det är parrelationen som är kärnan i familjesystemet och därför behöver den energi och tid. Vila tillsammans och i varandras armar.

Sex
Våga något nytt utan att det behöver bli akrobat-sex. Det kan handla om ögonkontakt, byta roller passiv-aktiv eller helt enkelt älska på en ny plats. Låt inte en av er vara ensam motor i er gemensamma sexualitet utan hjälps åt med detta precis som med andra delar av ert förhållande. Vems tur är det att börja idag?

Förlåt
Som vuxna har vi ofta svårt att säga förlåt. Även om du tycker att din partner är envis och tjurskallig så kan du vara storsint och mogen nog att be om förlåtelse för din del i konflikten eller för det som blivit fel. Kanske kan det inspirera honom eller henne att göra samma sak. Föregå med gott exempel och säg det lilla ordet.

Tack
När vi har levt ihop ett tag har vi en tendens att ta varandra för självklara. Påminn dig själv om vad din partner betyder i ditt liv och på vilket sätt ditt liv blir bättre med honom eller henne. Uttryck din tacksamhet på något sätt. Det kan vara ord, ömhet eller varför inte en present bara därför att hon eller han finns i ditt liv.

Foto: JUPITERIMAGES