onsdag 26 augusti 2009

Nyttiga bieffekter

Nyttiga bieffekter
Halsont, magsår, klimakteriebesvär – naturens gyllene sötma hjälper mot allt. Men nu får bina släppa till mer än bara honungen för vår hälsas skull.

MÄNNISKAN HAR under långa tider och i de flesta kulturer använt ämnen som bina samlat in. Framför allt gäller det honung, som var vårt första sötningsmedel och som vi ätit ända sedan stenåldern. Bina var också människans första husdjur som vi kunnat dra nytta av utan att döda. Olika biprodukter ingår sedan länge i hälsokosthandelns sortiment.
– Idag börjar vi få forskning som bekräftar hälsoeffekterna. Bland annat handlar det om att lindra halsinfektioner, klimakteriebesvär, prostataförstoring och olika magåkommor. Vi börjar också hitta ämnen som förklarar effekterna, berättar näringsforskaren med. dr. Magnus Nylander.
Gemensamt för alla biprodukter är att de är rika på antioxidanter, skyddsämnen för kroppens celler.
– Därmed kan de ha en allmänt stärkande och sjukdomsförebyggande effekt. Bland annat behöver immunförsvarets celler antioxidanter för att fungera bra.
Binas produkter innehåller också många olika ämnen, som troligen samverkar. Man kan se dem som ett resultat av naturens intelligens, enligt Magnus Nylander.

ROTEN TILL DET GODA är växternas pollen som bina använder som råvara till bland annat honung. Den är deras främsta vitamin- och mineralkälla.

BIPRODUKTERNA HAR bland annat använts för att stärka den allmänna hälsan, häva infektioner och för bättre återhämtning och sårläkning. Honung har också använts som afrodisiakum.
– Visserligen består honung till största delen av sockerarter. Fast vi äter den i så måttliga mängder att det inte är något problem, säger Magnus Nylander som är tandläkare i botten.
Han påpekar att honung har lägre GI än socker, höjer alltså blodsockret mindre och långsammare, och ger en starkare sötma så att man kan ta mindre. Honung innehåller även ämnen som hämmar tillväxten av bakterier i munnen, så den är inte lika farlig för tänderna.




Naturens apotek

Bidrottninggelé
Bidrottninggelé eller royal jelly är ett proteinrikt sekret som bildas av de arbetsbin som vårdar bilarverna. Framför allt används det som mat åt de larver som ska bli drottningar, vilket gör att de blir större och lever längre än andra bin.
Innehåller: Fruktsocker, druvsocker, proteiner, vitaminer (framför allt B-komplexet) och mineraler.
Hälsoeffekter: Bidrottninggelé tillskrivs allmänt stärkande effekter. Den används också mot PMS, klimakteriebesvär och för hyn. Det är dock ont om studier som bekräftar effekterna.
Produkter: Apiforce, Femiform och Manuka health bidrottninggelé.

Honung
Honung är binas mat. De bildar den genom att blanda pollen, blomnektar och växtsafter med enzymer och andra ämnen som de själva producerar. Sedan tömmer de ut lösningen i bikupans vaxceller, där den får mogna. För att en produkt ska få kallas honung får ingenting ha tillförts eller tagits bort.
Innehåller: Honung består till cirka 75 procent av sockerarter (främst druv- och fruktsocker) och 18–20 procent vatten. Dessutom ingår ungefär 200 olika aktiva ämnen, bland annat olika enzymer, pollen, flavonoider och antibakteriella ämnen. Nyare rön visar att honung även kan innehålla probiotiska bakterier, som är positiva för tarmfunktionen. De flesta hälsobringande ämnena i honung dör vid upphettning till mer än 40–45 grader. Så det är inte säkert att honung som vi har i teet ger så många hälsoeffekter. Billig, flytande importerad honung är ofta upphettad redan vid tillverkningen.
Hälsoeffekter: Honungens mjölksyrabakterier kan ha positiva effekter vid mag-tarmbesvär som diarré eller gasbildning. Honung uppges också ha en svagt laxerande effekt. När det gäller manukahonung finns en god erfarenhet vid magkatarrliknande besvär. Honung är också en gammal huskur mot hosta, som nyligen fått vetenskapligt stöd. En amerikansk studie visar att honungsvatten lindrade hosta hos barn snabbare än hostmedicin.
Djurförsök antyder att honung kan göra att cancer sprider sig långsammare. Framtida forskning får utvisa om det också gäller för människor.
Honung används också för hudvård och snabbare sårläkning. Den anses kunna hjälpa vid såväl brännskador som infekterade sår, på grund av sin bakteriedödande förmåga. Manukahonung testas just nu för snabbare läkning av svårläkta sår exempelvis efter amputationer vid Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm.
Produkter: Det finns flera olika typer av honung. Den som säljs i affärerna är ofta en blandning, där bina besökt olika sorters blommor. Det finns också honung som är tagen under blomningstiden för en enda växt. Några exempel är ljung-, akacia-, lind- och manukahounung. Honung ingår också i vissa hostmediciner, som Drosinula, samt i salvor och tvålar, till exempel Apiderm och Bioliv.

Pollen
Pollen är detsamma som frömjöl eller ståndarmjöl och bildas på ståndaren. Tillsammans med pistillen är pollen bärare av växtens genetiska material. Det finns två typer av pollen. Bipollen har samlats in av bin, som besökt många olika växter. Många pollenprodukter innehåller i stället extrakt från pollen som skördats direkt från speciella växter, till exempel majs, råg eller olika gräsarter som timotej. Valet av växter avgör vilka hälsoeffekter pollenprodukten får, uppger leverantörerna. Till skillnad från bipollen är sådana extrakt i regel också renade från allergiframkallande ämnen, men pollenallergiker brukar ändå rådas att ta det försiktigt eftersom produkterna i enstaka fall kan ha förorenats.
Innehåller: Många olika antioxidanter, skyddsämnen för kroppens celler. Bland annat ingår SOD, superoxiddismutas, som är en viktig kroppsegen antioxidant. I pollen ingår också växtsteroler, ämnen i växter som liknar blodfettet kolesterol och har en kolesterolsänkande effekt.
Hälsoeffekter: En svensk pilotstudie antyder lindrande effekt på manligt håravfall av Recapeen. 58 procent av dem som prövade fick förbättrad hårväxt efter fyra månader. Nu pågår en större, dubbelblind studie på preparatet. Forskning visar också att pollenpreparatet Femal balans kan lindra klimakteriebesvär. Det ger signifikant större lindring än placebo av svettningar, vallningar, nedstämdhet, sömnsvårigheter och torra slemhinnor.
Några studier visar att Femal balans även kan lindra vid PMS. I genomsnitt har man sett ungefär en halvering av symtom som irritation, vätskeansamling, depression och dålig sömn. Effekten brukar visa sig efter några månader. Några studier visar att pollenextrakt kan lindra symtomen vid godartad prostataförstoring bättre än overksamma placebokapslar. Flera studier visar på ökad prestationsförmåga, både fysiskt och mentalt. Försökspersonerna har känt sig piggare, fått förbättrad syreupptagningsförmåga och minskad bildning av mjölksyra.
Produkter: Activeen (allmänt stärkande, upppiggande), Cernitol (mot prostataförstoring), Femal balans (klimakteriebesvär och PMS), Femiform (klimakteriebesvär och PMS), Manuka bipollenkapslar och Recapeen (håravfall).

Propolis
Bina tillverkar propolis, eller bikitt som det också kallas, genom att blanda sin saliv med växtextrakt. Bland annat används kåda från barrträd och harts som omger knopparna på vissa lövträd. Propolis används för att täta bikupan och hålla den fri från sjukdomar.
Innehåller: Balsamer, hartser, terpener, vax, fettsyror, eteriska
oljor samt flavonoider, ämnen som verkar som antioxidanter.
Hälsoeffekter: Propolis brukar kallas för binas eget antibiotikum. Forskning visar på en bakterie- och virushämmande effekt. Bland annat har man sett att förkylnings- och influensavirus får svårare att föröka sig i kroppens celler.
Några djurstudier visar också att kroppens immunförsvar kan stimuleras. Därför säljs propolisprodukter främst för att lindra olika typer av förkylningsbesvär.
Produkter: Från Biomedica kommer propolis halsmixtur, tuggbitar och dragéer. Manuka health propolis finns i form av kapslar eller droppar. Naturläkemedlet Herstat är en salva mot munblåsor och herpes. Även nyheten Hela lipcare stick innehåller propolis, liksom Munkens bisalva.

Text: EVA OLSSON
Foto: JUPITERIMAGES

Liten förändring som gav resultat

OM DU BRUKAR LÄSA mina tips så vet du att jag ofta hävdar att små förändringar kan ge stora resultat. Det fick jag ett konkret bevis på för några dagar sen. En av Energibalans medlemmar skrev nämligen och berättade att hon lyckats gå ner 5 kilo genom att göra en enda liten förändring. Otroligt kan man kanske tycka, men det fungerade för henne och då kanske något liknande kan fungera även för dig

Evas vikthistoria:

Beslutet
Eva är 44 år och arbetar som lärare på en gymnasieskola i Mellansverige. I våras gick hon till företagshälsovården för en vanlig hälsoundersökning. Sköterskan råkade i förbifarten nämna att hon för 5 år sedan var precis 5 kilo lättare. Eva fick en smärre chock! Visst var hon medveten om att hon blivit lite rundare, men hon hade aldrig tänkt på att vikten hela tiden var på väg uppåt. Så fick det ju inte fortsätta! Eva bestämde sig för att ta tjuren vid hornen och göra något åt saken på en gång.
Men hur skulle hon gå tillväga? Det kändes viktigt att det här var en engångsinsats så att inte kilona skulle komma tillbaka igen direkt efter dieten. Hon ville inte heller vara tvungen att förändra allt för mycket i sina vanor. En av Evas arbetskamrater tipsade henne om att gå med i kost- och viktprogrammet Energibalans för att få lite hjälp på traven och när hon läste om tjänsten så såg hon att det verkade matcha hennes egen filosofi väldigt väl.

Hitta viktfällor
I Energibalans fick Eva rådet att hon skulle undersöka sina mat- och motionsvanor för att försöka hitta sina viktfällor. Hon registrerade en veckas måltider och aktiviteter i kostdagboken samtidigt som hon läste igenom viktkursen.
Eva kunde till att börja med inte se några uppenbara viktfällor, men i viktkursen fick hon tipset att dressing kan vara väldigt energirikt. Eva älskar olika typer av grönsaker, bönor och sallader och hon fyller alltid en stor tallrik vid lunchrestaurangens goda salladsbuffé. Eva brukade sen ringla ungefär 3 matskedar vinägrett över sin stora salladstallrik, vilket kanske inte låter särskilt mycket, men visade sig ge hela 260 kcal. Också till middagen åt Eva en stor tallrik sallad med rejält med dressing. Här fanns alltså många kalorier att tjäna!
Genom att varje dag ta bort 4 msk vinägrett så kunde Eva enkelt minska ner matens energi med totalt 350 kcal, vilket innebar att hennes kropp måste börja använda sig av fettreserverna.

Viktminskning
Första månaden så gick Eva ner 2,5 kg, andra månaden 1,5 kg och sen minskade det allt eftersom. Nu efter 4 månader så verkar viktminskningen i stort sett ha stannat av. Och det är så det fungerar. Evas energibehov har minskat, dels för att hon fått en lättare kropp och dels för att hon ätit mindre energi en längre tid och då anpassar sig kroppen efter det. Om hon hade velat gå ner mer i vikt så skulle hon ha varit tvungen att motionera mer för att öka energiförbrukningen och/eller minska ner ytterligare på matens energi. Men Eva känner sig nöjd med sin vikt nu och vill försöka hålla den stabil.

Viktbalans
Kan Eva gå tillbaka till sina gamla vanor nu? Nej, inte helt och hållet. Hon bör vara lite försiktig. I och med att Eva är lättare nu så behöver hon något mindre energi än förut. Går hon tillbaka till de gamla vanorna så får hon också tillbaka sin gamla kropp.

Säkert kan även du hitta något i dina mat- eller motionsvanor att förändra och som ger ett bra resultat på vågen. Du hittar många bra tips i kursen Viktkontroll för livet. Skriv sen gärna och berätta om dina erfarenheter, så kan vi kanske hjälpa varandra. Du får, liksom Eva, vara anonym om du vill.

Din viktcoach

Foto: Colourbox

Nyfödda kan påverkas av kemikalier

MEDICIN. En viss typ av flamskyddsmedel och impregneringsmedel som används i textilier, datorer och pappersprodukter kan framkalla störningar på nervsystemet. Det visar ekotoxikologen Niclas Johansson, vid Institutionen för fysiologi och utvecklingsbiologi vid Uppsala universitet, i sin avhandling.
Intresset för hur kemikalier påverkar utvecklingen av nervsystemet har ökat, i en tid där utvecklingsstörningar som adhd och autism ökar.
– Exponering av de här ämnena på nyfödda har visat sig leda till permanenta beteendestörningar hos möss, som hyperaktivitet samt försämrad minnes- och inlärningsförmåga, säger Niclas Johansson.

Text: MONICA KATARINA FRISK

Det enkla är det svåra

I huvudet på Robin Sharma:
Det enkla är det svåra
Det går hundra på dussinet av coacher som vill hjälpa dig att leva fullt ut, bli framgångsrik, lycklig och kärleksfull. Robin Sharma sticker ut med sina vardagliga förändringsförslag. HÄLSA:s Per Frisk träffade honom under ett av hans Sverigebesök.


FÖRST SER JAG
honom inte. Jag har nog skapat en mental bild efter att ha sett Robin Sharma på foton. Men visst är det han med de mörka vänliga ögonen och den slimmade vältränade kroppen, om än ett huvud kortare än jag föreställt mig.
Nu sitter vi tidigt en morgon i ett lite avskilt hörn på Grand hôtel i Stockholm. Och det blir en lätt intervju, Robin Sharma är verbal och jag får fullt sjå att beta av alla mina frågor. Han är advokaten som hoppade av en stjärnkarriär och blev en av de nya coacherna som lyckats mixa personlig och andlig utveckling parallellt med ledarskapsträning i storföretag.
Vad är det som utmärker denne med indiskt påbrå, i Kanada verksamme Robin Sharma i jämförelse med andra coacher eller så kallade visdomsförmedlare?
– En del kritiker säger att jag inte kommer med något nytt. Men varför komplicera något och uppfinna hjulet igen? Det finns massor av bra levnadsråd och sanningar, jag lyfter bara upp dem och lyckas medvetandegöra dem, säger han och fortsätter:
– Folk söker mer och mer efter svar. Man vill vara framgångsrik i den här världen. Och då finns det några enkla knep för att uppnå detta. Mina två små döttrar är mina gurur. Gurur kan peka ut vägen för sökande. Coacher hjälper sökande att själva hitta den bäst framkomliga vägen i livet.


VILKET ÄR DÅ Robin Sharmas bästa levnadsråd?
– Jag löser människors problem med att inte ha tillräckligt med tid. Att de inte har tid att ta hand om sig själva, motionera, skriva och meditera... Mitt enkla råd är att skapa det utrymmet. Då säger många att det aldrig går. Okej, men ge dig en chans så ska jag visa att det går, säger jag.
Råden som Sharma ger handlar om att ge sig själv värdetid, stiga upp lite tidigare och avsätta den tiden bara för sig själv. Göra sitt yogapass, skriva på sin bok, måla sina naglar. Och sluta kritisera sig själv för att aldrig hinna med det man innerst inne vill göra.

NÄR JAG FÖRSTA GÅNGEN läste Sharmas bok ”Munken som sålde sin Ferrari” fastnade jag just vid detta tips. Robin Sharma skriver att om man vill göra något till en vana så ska man göra det i minst tre månader och härda ut. Själv steg jag upp tidigare än vanligt och yogade. Efter tre månader kändes det som en vana, men ack, den bröts … Är inte det här med att gå upp tidigare lite macho, och passar bäst för män?
– No, no, det är faktiskt flest kvinnor som ger mig positivt gensvar på detta. De har också synbarligen hamnat i en rävsax, speciellt med ett eller flera barn upplever kvinnor ofta att de är totalt inlåsta i rutiner som inte ger utrymme det minsta för dem själva.
– En kvinna vet bättre än en man att lyckan inte finns på utsidan. Lyckan ligger inte i makt och pengar. Lyckan ligger i att förverkliga det som hjärtat säger. Olyckligtvis tycks vi höra dåligt vad som är hjärtats väg. Genom att ge sig själv denna värdetid, som inte på något sätt inkräktar på andras åtagande, kan vi skapa ett eget inre utrymme där vår kreativitet får flöda och där själen får näring.

ROBIN SHARMA har själv gått igenom en skilsmässa. Han hade ett fantastiskt jobb med bra lön, ett fint hus, men han var oinspirerad och kände livsleda. Han bröt sig loss, hoppade av sin advokatkarriär och sökte ensamheten för att konfrontera meningen med livet. Det blev många böcker om andlighet och mental träning.
Han pratade med många om hur de levde sina liv. Han mötte de stora frågorna, ”vem är jag”, ”vilka är mina sanna värderingar”, ”hur ska jag leva för att uppnå dem”. Han började sammanfatta alla livsråd i vad som kom att bli hans första bästsäljande bok, ”Munken som sålde sin Ferrari”, en slags självbiografisk roman där han ikläder sig rollen både som sökare och andlig vägvisare.

LEVER DÅ ROBIN SHARMA som han lär?
– Ja, jag är uppe vid femsnåret och gör ofta mitt träningspass med inslag av yoga och meditation. Och så skriver jag allra bäst på morgnarna. Jag äter också mer och mer vegetarisk mat med massor med frukt, mycket vatten och vitamintillskott och sedan har jag en regel att aldrig äta efter klockan åtta på kvällen. Jag tillbringar allt mer tid i tystnad nu för tiden. På det sättet får jag en balans i mitt hektiska liv.
– Jag har en last och det är att jag älskar massage och därför ser jag till att få det minst två gånger i veckan! Och så älskar jag en kopp nymalet kaffe på morgonen, det är som en helig rutin för mig.
Han är också populär föredragshållare för företagsledare. Robin Sharmas ledarskapsutbildning tar fasta på hur ledarskap utövas med, som han uttrycker det, ”excellence” – hur man blir en verkligt sann ledare. Företagsledare ska kunna vara ledare utan sin titel och göra det bästa i alla tänkbara situationer.
I mer än 15 år har Robin Sharma anlitats av företag som Nike, BP, Microsoft och Nasa. Han rankades nyligen som nummer två bland ledarskapsguruer i en oberoende gallupundersökning bland 22 000 affärsmän. Han driver även en ungdomsverksamhet i form av en stiftelse som hjälper mindre bemedlade barn att få en bra start i livet.

SENASTE BOKEN ”Vem gråter vid din grav?” är en instruktionsbok i konsten att leva och hur man lever sitt bästa liv, enligt Sharma.
– Jag hävdar inte att jag har svaret på alla frågor men jag har lärt mig så mycket om livet att jag vet att den dagen livet tar slut ska du vara klar och inte sörja över döden.
– Det betyder att du måste vara klar att dö i stort sett vilken sekund som helst. Om du lever med den självinsikten värderar och prioriterar du det som är viktigast för dig nu. Det är att leva livet fullt ut med elegans och medkänsla. De som gråter vid graven är de andra, de som är kvar.

Text PER FRISK
Foto: ANTON SVEDBERG, JUPITER IMAGES

Verleskogen räddad!

MILJÖ. HÄLSAs läsare har varit inblandade i två större aktioner för att rädda så kallad gammelskog. För några år sedan handlade det om ett stycke skog i Norrland. Läsarna bidrog då till att skogen kunde köpas av den ideella föreningen Ett klick för skogen. Det senare projektet att rädda Verle gammelskog i Verle kommun fem mil utanför Göteborg blev en tuffare match. Ett klick för skogen lyckades dock samla in 2,4 miljoner och kunde sedan i samråd med Verle kommun och Västkuststiftelsen, som bidrog med fyra miljoner ro skogsprojektet i hamn. Läs mer på hemsidan: www.ettklickforskogen.se

Text: MONICA KATARINA FRISK

onsdag 12 augusti 2009

Motion som bränner kalorier!

När man försöker gå ner i vikt så vill man ju gärna bränna lite extra kalorier. Då kan det vara bra att veta vilken typ av aktiviteter som ger störst ökning av energiförbrukningen. Här får du en lista som visar på ett ungefär hur länge du måste göra olika aktiviteter för att förbränna 100 kcal utöver ditt basala energibehov.

OBS! Energiförbrukningen beror på kön, vikt och ålder och är därför olika från person till person. Här är den beräknad på en 40-årig kvinna som väger 70 kg. Men även om det inte stämmer på dig så ser du ändå vilka aktiviteter som ger bäst effekt.


fredag 7 augusti 2009

Så här blir du natursmart

Behövs verkligen konserveringsmedel? Nej, oftast inte. Känner du motstånd till E-nummer, kemiska beteckningar och andra konstiga, okända ingredienser visar HÄLSA på några alternativ – och på rena enkla livsmedel som finns i dagens butiker.

SYLTA!
Om du kokar sylt eller marmelad på gammalt vis, det vill säga hettar upp den till 100 grader, tillsätter socker och försluter burken med den brännande heta sylten med ett lock som gör burken lufttät förstörs inte innehållet. Du kan förvara den oöppnade burken i åratal i rumstemperatur utan att sylten möglar eller jäser. Öppnad burk kräver kylskåpsförvaring.
Sylt av lingon, hjortron och rönnbär, som naturligt innehåller stora mängder bensoesyra och sorbinsyra, kan du försöka förvara källarsvalt som förr i stora krukor med en tallrik över. Kokar du in päron och äpplen i lingonsylt klarar också de att förvaras i öppna krukor.

LÄGG IN!
Lägg pepparrot – och kanske också ingefära och kryddnejlika – som alla är kända för att döda bakterier, i din egen gurklag. Med hjälp av ättika, salt och socker kan du också lägga in sill och strömming och få förlängd hållbarhet.
Kokta frukter och grönsaker (och även råskurna) behåller sin ljusa färg genom en extra tillsats av pressad citron.

ÄTTIKSKONSERVERA!
Med ättika tillsammans med socker kan du konservera olika typer av kokta grönsaker och grönsaksblandningar som chutney och pickels.

SURDEGSJÄS!
Genom att surdegsjäsa bröd, och kanske också att skålla mjölet, smakar inte bara brödet färskt längre utan hållbarheten förlängs också radikalt. Ett äkta surdegsjäst bröd som verkligen är bakat på levande surdeg och inte bara fått en tillsats av surdegspulver, möglar nästan aldrig under förutsättning att det förvaras torrt. Syrningen underlättar också upptaget av järn, zink och kalium och sänker GI-värdet.

KÖP MJÖLKSYREJÄST!
Surkål, liksom andra mjölksyrejästa grönsaker, grönsaksblandningar och juicer, behöver inga tillsatta konserveringsmedel (kolla innehållsdeklarationerna) men kräver kyla.
Mjölksyrebakterierna förlänger inte bara hållbarheten, de gör också produkterna mer lättsmälta, ger en dos nyttiga probiotiska bakterier men gör också att C-vitaminerna bevaras bättre.
Mjölksyrejästa grönsaker ska inte upphettas! Då dör lactobacillerna så välj bort värmekonserverade eller pastöriserade mjölksyreprodukter.
Traditionellt har vi här i Norden bevarat den färska mjölken genom att låta den syras med just mjölksyrebakterier. Egentligen behövs vare sig en startkultur eller tätört. Mjölksyrebakterierna finns redan i livsmedlen och en skål ljummen opastöriserad mjölk syras av sig själv till filbunke. Om det blir yoghurt, fil eller långfil beror på vilka mjölksyrebakterier som finns i omgivningen men också på temperaturen. I dag jobbar mejerierna med färdiga, förädlade stammar av mjölksyrebakterier för att få fram stabila och ”likadana” produkter dag efter dag. Även mjölksyrejäst mjölk får ett förändrat näringsvärde med lägre laktoshalt och i yoghurt bildas folsyra och laktas.

KÖP TORKAT!
Den kanske mest spridda naturliga konserveringsformen är nog torkning. Fisk liksom svamp, grönsaker, frukt, frön, nötter, men kanske framför allt olika baljväxter, torkas världen över och kan därmed bevaras i det närmaste hur länge som helst. Många gånger används svavel för att bättra på färgen på den torkade frukten, men är inte nödvändigt för hållbarheten. Ekologisk frukt är osvavlad. Tomater saltas innan de soltorkas men saltet kan sköljas bort.
Den som tar för vana att ha torkade linser eller någon förpackning kokta bönor hemma slipper använda sig av färdigmat. För också vegetarisk färdigmat kan innehålla tveksamheter som till exempel härdat fett, hydrolyserat vegetariskt protein, metylcellulosa, maltodextrin, rökarom och färgämnen. Och inte har rehydrerat eller texturerat sojaprotein samma unika näringsegenskaper och låga GI-värde som kokta ekologiska sojabönor (som dessutom är garanterat GMO-fria).

GLÖM INTE
torrvaror som knäckebröd och hårt tunnbröd som håller sig fräscht nästan hur länge som helst.

torsdag 6 augusti 2009

Mackor - en viktfälla

Många räknar inte med smörgås som riktig mat. En macka kan slinka ner nästan utan att man är medveten om det. Men äter man mycket mackor utöver sina vanliga måltider så är risken stor att man får svårt att hålla vikten.


Ibland när jag frågar människor vad de har ätit idag så svarar de ”Ingenting – bara några mackor”. Men mackor är långt ifrån ingenting!

Här är några exempel på hur mycket energi som ”bara några mackor” kan ge:

  • 3 skivor mjukt bröd med bregott och ost (28% fett)
    Energi: 475 kcal
  • En 100-grams baguett med skaldjursröra
    Energi: 532 kcal
  • 3 limpmackor med lättmargarin, leverpastej o gurka
    Energi: 509 kcal

Vilken dryck som du väljer att dricka till smörgåsarna har också stor betydelse för hur kaloririk måltiden blir. En halvliter läsk, mellanmjölk eller juice till limpmackorna lägger genast till drygt 200 kcal.


Men även om smörgåsar innehåller rätt mycket energi så betyder det inte att det behöver vara fel att äta mackor. Faktum är att bröd + pålägg kan bli en väldigt nyttig, mättande och näringsrik måltid. Men då måste man också räkna med mackorna som riktig mat och inte vifta bort det som ”ingenting”.

Här nedanför får du mitt bästa tips på hur en god, mättande och kalorisnål smörgåsmåltid kan se ut. Hoppas att du ska gilla den.

Din viktcoach

Foto: Jupiterimages, Katarina Holm-Johansson


PERFEKTA LUNCHMACKAN

Antal portioner: 1

100 g fullkornsbröd med hela frön och korn

VÄLJ NÅGOT AV DETTA:
2 msk kesellaröra
2 tsk bregott
2 tsk majonnäs
2 msk lätt dressing
2 msk hummus

100 g blandade grönsaker t.ex:
tomat, paprika, gurka, gröna bladgrönsaker eller ät en frukt till smörgåsen.

100 g av valfri proteinkälla t.ex:
kyckling, räkor, skinka, rostbiff, kräftstjärtar, tonfisk, musslor, ansjovis, sardiner, rökt eller gravad lax, ägg, mager ost eller någon quorn/sojaprodukt.

Dryck: Te, kaffe eller vatten.

per st ca 300g

Mängd

E%

Energi

411 kcal

Protein

37 gram

36 E%

Fett

7 gram

15 E%

Kolhydrater

50 gram

49 E%

(Smörgåsen som är energiberäknad innehåller kesellaröra och kyckling)

Så här blir du natursmart

SYLTA!
Om du kokar sylt eller marmelad på gammalt vis, det vill säga hettar upp den till 100 grader, tillsätter socker och försluter burken med den brännande heta sylten med ett lock som gör burken lufttät förstörs inte innehållet. Du kan förvara den oöppnade burken i åratal i rumstemperatur utan att sylten möglar eller jäser. Öppnad burk kräver kylskåpsförvaring.
Sylt av lingon, hjortron och rönnbär, som naturligt innehåller stora mängder bensoesyra och sorbinsyra, kan du försöka förvara källarsvalt som förr i stora krukor med en tallrik över. Kokar du in päron och äpplen i lingonsylt klarar också de att förvaras i öppna krukor.

LÄGG IN!
Lägg pepparrot – och kanske också ingefära och kryddnejlika – som alla är kända för att döda bakterier, i din egen gurklag. Med hjälp av ättika, salt och socker kan du också lägga in sill och strömming och få förlängd hållbarhet.
Kokta frukter och grönsaker (och även råskurna) behåller sin ljusa färg genom en extra tillsats av pressad citron.

ÄTTIKSKONSERVERA!
Med ättika tillsammans med socker kan du konservera olika typer av kokta grönsaker och grönsaksblandningar som chutney och pickels.

SURDEGSJÄS!
Genom att surdegsjäsa bröd, och kanske också att skålla mjölet, smakar inte bara brödet färskt längre utan hållbarheten förlängs också radikalt. Ett äkta surdegsjäst bröd som verkligen är bakat på levande surdeg och inte bara fått en tillsats av surdegspulver, möglar nästan aldrig under förutsättning att det förvaras torrt. Syrningen underlättar också upptaget av järn, zink och kalium och sänker GI-värdet.

KÖP MJÖLKSYREJÄST!
Surkål, liksom andra mjölksyrejästa grönsaker, grönsaksblandningar och juicer, behöver inga tillsatta konserveringsmedel (kolla innehållsdeklarationerna) men kräver kyla.
Mjölksyrebakterierna förlänger inte bara hållbarheten, de gör också produkterna mer lättsmälta, ger en dos nyttiga probiotiska bakterier men gör också att C-vitaminerna bevaras bättre.
Mjölksyrejästa grönsaker ska inte upphettas! Då dör lactobacillerna så välj bort värmekonserverade eller pastöriserade mjölksyreprodukter.
Traditionellt har vi här i Norden bevarat den färska mjölken genom att låta den syras med just mjölksyrebakterier. Egentligen behövs vare sig en startkultur eller tätört. Mjölksyrebakterierna finns redan i livsmedlen och en skål ljummen opastöriserad mjölk syras av sig själv till filbunke. Om det blir yoghurt, fil eller långfil beror på vilka mjölksyrebakterier som finns i omgivningen men också på temperaturen. I dag jobbar mejerierna med färdiga, förädlade stammar av mjölksyrebakterier för att få fram stabila och ”likadana” produkter dag efter dag. Även mjölksyrejäst mjölk får ett förändrat näringsvärde med lägre laktoshalt och i yoghurt bildas folsyra och laktas.

KÖP TORKAT!
Den kanske mest spridda naturliga konserveringsformen är nog torkning. Fisk liksom svamp, grönsaker, frukt, frön, nötter, men kanske framför allt olika baljväxter, torkas världen över och kan därmed bevaras i det närmaste hur länge som helst. Många gånger används svavel för att bättra på färgen på den torkade frukten, men är inte nödvändigt för hållbarheten. Ekologisk frukt är osvavlad. Tomater saltas innan de soltorkas men saltet kan sköljas bort.
Den som tar för vana att ha torkade linser eller någon förpackning kokta bönor hemma slipper använda sig av färdigmat. För också vegetarisk färdigmat kan innehålla tveksamheter som till exempel härdat fett, hydrolyserat vegetariskt protein, metylcellulosa, maltodextrin, rökarom och färgämnen. Och inte har rehydrerat eller texturerat sojaprotein samma unika näringsegenskaper och låga GI-värde som kokta ekologiska sojabönor (som dessutom är garanterat GMO-fria).

GLÖM INTE
torrvaror som knäckebröd och hårt tunnbröd som håller sig fräscht nästan hur länge som helst.

Bra att veta!
Salt och socker i livsmedel minskar vattenaktiviteten (och försvårar därmed för svampar, bakterier och andra mikroorganismer att föröka sig), medan ättika, citronsyra, mjölksyra och andra sura ingredienser sänker pH-värdet. Mögel, jästsvampar och bakterier behöver fritt vatten och föredrar neutralt pH-värde för att växa till.

Krav-tillåtet
Krav, som kontrollerar ekologiska livsmedel, är mycket restriktivt när det gäller att tillåta tillsatser och förbjuder alla färgämnen, nitrit, klumpförebyggande medel (gäller ej salt), smakförstärkare, syntetiska sötningsmedel och härdat fett. De här tillsatserna säger Krav ja till:

Konserveringsmedel: E270 mjölksyra, E290 koldioxid, E296 äppelsyra, E220 svaveldioxid (endast i vin).

Antioxidationsmedel: E300 askorbinsyra (C-vitamin), E306 tokoferolkoncentrat, E322 lecitin, E330 citronsyra, E331 och E332 citrater (salter av citronsyra), E334 vinsyra, E335 och E336 (salter av vinsyra), E341 monokalciumfosfat (endast som jäsmedel i mjöl).

Emulgerings-, stabiliserings- och förtjockningsmedel: E400 alginsyra, E401 natriumalginat och E402 kaliumalginat (tillverkat av algin från tång), E406 agar, E407 karragenan (från rödtång), E410 fruktkärnmjöl (från johannesbrödträdet), E412 guarkärnmjöl (från ärt-baljväxt), E415 xantangummi (från socker), E440 pektin (från fruktskal).

Syror, baser och salter: E509 kalciumklorid. Bakpulver i form av E170 kalciumkarbonater, E500 natriumkarbonater, E501 kaliumkarbonater, E503 ammoniumkarbonater och E504 magnesiumkarbonater.

Ytbehandlingsmedel: E901 bivax, E903 karnaubavax.


Välj bort!
Dessa tillsatser är ohälsosamma och helt onödiga och kan utan vidare nobbas:

Azo-färgämnena: E102 tartrazin, E110 paraorange, E122 azorubin, E123 amarant (endast i fiskrom, spritdrycker), E124 nykockin, E127 erytrocin, E129 allurarött AC, E151 briljantsvart BN, E154 brun FK, E155 brun HT, E180 litolrubin BK (endast i ätbar ostskorpa). Undvik också E104 kinolingult.
Azo-färgämnena kan ge överkänslighetsreaktioner, astmaattacker och en uppmärksammad engelsk studie har visat att de liksom kinolingult i kombination med bensoesyra kan göra barn hyperaktiva. Azo-färgämnen är ovanliga i Sverige men de kan finnas i godis, konditorivaror, sprit, läsk, läskessenser, fiskrom, cocktailbär men också i mediciner.

Smakförstärkare med glutaminsyra (kallas också glutamat): E620–E625.
Kan ge överkänslighetsreaktioner som svettningar, rodnad, huvudvärk, tryck över bröstet, illamående m m. Misstänks också bidra till fetma och i stora doser till synrubbningar och hjärnskador. Kan finnas i marinader, buljonger, smaksalter, kryddblandningar, chips, snacks men också i färdigmat.

Natamycin E235: Ett antibiotikum som endast får användas som ytbehandling av ost och torkade korvar.


Se upp med!
Många tillsatser kan ge allergiska eller överkänslighetsreaktioner. Några vanliga är:

Färgämnen: E 120 karmin som har gett upphov till svåra allergiska reaktioner som
anafylaktisk chock och astma. Det finns även liknande rapporter om E 160b annattoextrakt.

Konserveringsmedel: E 210–E213 (t ex bensoesyra), E214–E 219 (t ex parabener), E220-E228 (svavel, sulfiter) kan utlösa överkänslighetsreaktioner. E1105 lysozym tillverkas av ägg.

Stabiliseringsmedel mm: E410–E 414, E417 av olika fruktkärnmjöl, E322 lecitin och E416 sojabönshemicellulosa kan alla ge reaktioner hos den som är allergisk mot baljväxter.

Text: LOTTA BRINCK
Foto: EVA H SMITH

tisdag 4 augusti 2009

Lyssna på kroppen - den vet

JU LÄNGRE JAG LEVER desto tydligare märker jag att kroppen är min bästa vän. Den finns där alltid och är oftast beredd att ta mig dit jag vill. Den talar också om för mig när något är fel – om jag stressar för mycket, om jag är orolig eller ledsen. Dessutom är den också på min sida när allt är toppen, glädjen känns genom kroppen.
Och kroppen ligger alltid före intellektet. Därför har jag bestämt mig för att bli mer lyhörd och lyssna på min kropp, lite oftare.
I det här numret kan du läsa om en ny terapi som går ut på just detta; att fråga kroppen i olika sammanhang. Vill den verkligen ha den här godisbiten, just nu? Vill den verkligen att jag stressäter min lunch? Vill den att jag skippar kvällspromenaden?
Ett bra sätt att ifrågasätta sina mindre bra vanor! Det blir tydligare att valen vi gör spelar roll. Läs mer om metoden på sid 64-67.

EN KVINNA SOM VERKLIGEN är vän med sin kropp är Thorbjörg Hafsteinsdottir. Hon är, kan man kanske säga, Danmarks svar på Sanna Ehdin och har fått stort genomslag med sin bok ”10 år yngre på 10 veckor”, som i dagarna släpps på svenska. När hon var 28 år bestämde hon sig för att leva ett sunt liv . I dag är hon 49 och det kan ingen tro.
Det handlar framför allt om maten, säger hon. Välj rätt mat och du slipper åldras i förtid. Det är förstås inte så att du blir för evigt ung och inga rynkor får, men du gör det bästa av dina förutsättningar. Må så bra du kan, helt enkelt. Läs om Thorbjörg och testa hur du själv ligger till på sid 14-20.

SÅ HÄR ÅRS är det underbart att kunna njuta av färska grödor. Oavsett om du har egen trädgård eller inte så kan du skörda en hel del nyttigheter. Läs vår stora örtspecial där örtterapeuten Eva Fanqvist ger sina bästa råd och recept på hur du bäst tar hand om de färska läkeväxterna.
Själv önskar jag att jag hade tålamod att göra eget nyponpulver, bra för min artros i fötterna. Att själv ta hand om den vackra echinacean, en av mina favoritblommor, för att ha en redig kur när förkylningstiderna nalkas, låter också trevligt. Ringblommorna förökar sig ständigt i mina odlingar – kanske kan de ge en läkande salva till min hudkänsliga dotter?

DET HÄR NUMRET AV HÄLSA ser lite annorlunda ut än vanligt. Det beror på att Pharma Nord, ett av de största hälsoföretagen i Sverige, har köpt nästan allt annonsutrymme i detta nummer. Tufft, och spännande! Det visar att företaget tror på vår tidning och våra hälsointresserade läsare.

Tack för att du väljer att läsa HÄLSA
Välkommen till detta nummer!

CARINA JÖRSÄTER
CHEFREDAKTÖR

Daglig sol fyller behovet av D-vitamin

EGENVÅRD. En studie från Karolinska Institutet visar att D-vitaminhalten i blodet hos äldre kvinnor kan variera med 40 procent mellan vinter- och sommarhalvåret. Men genom att ta vara på solen under sommaren kan nivåerna höjas.
– 10-15 minuter per dag med ansikte och händer i solen är fullt tillräckligt, säger Ann Burgaz, vid Institutet för miljömedicin.
I studien deltog 100 kvinnor mellan 61 och 83 år. Deltagarna höjde sina D-vitaminnivåer med så mycket som 70–75 procent under sommaren.
– Det går inte att spara D-vitamin i kroppen hur länge som helst, men om man vistas i solen lagom mycket under sommarhalvåret kan man hålla sin D-vitaminnivå uppe under vinterhalvåret med fet fisk eller kosttillskott, säger Ann Burgaz.

Text: MONICA KATARINA FRISK

lördag 1 augusti 2009

Vårt dagliga bröd

En stor del av vårt näringsintag kommer från bröd. Därför är det väldigt viktigt att vi väljer vårt dagliga bröd med omsorg.

En av mina passioner är att sätta tänderna i ett väldoftande och gott nygräddat bröd. Och jag är tydligen inte ensam. Vi svenskar äter väldigt mycket bröd! Enligt Statistiska centralbyrån sätter varje person i genomsnitt i sig 44 kg mjukt matbröd, 4 kg knäckebröd, 6 kg kaffebröd samt 6 kg skorpor och kex per år. Det blir totalt 60 kg per person och år eller 164 gram dagligen. I och med att så stor del av vårt näringsintag kommer från bröd är det väldigt viktigt att vi väljer det med omsorg. Här får du några bra tips för nyttigt bröd:

1. Stor andel fullkornsmjöl.
Det bröd som du äter ofta bör innehålla fullkornsmjöl. I fullkornsmjöl är hela sädeskornet inklusive skalet med och då får man mycket mer vitaminer, mineraler och kostfibrer än när man äter vitt bröd som är bakat med siktat mjöl. Fullkornsbröd har många bra effekter:

Bra tuggmotstånd och högt fiberinnehåll gör att man blir mätt och belåten fortare och håller sej mätt längre.
Gelbildande fibrer som bland annat finns i havregryn (havrekli) och i fibrex gör att blodsockerhalten stiger långsammare.
Gelbildande kostfibrer sänker också värdet på LDL, det onda kolesterolet.
Fibrer ger näring till våra ”snälla” tarmbakterier och förbättrar immunförsvaret.
Att ofta äta fullkornsbröd minskar risken för förstoppning.
Flera forskningsstudier visar på ett samband mellan fiberrikt fullkornsbröd och minskad risk för vissa cancertyper.

2. Hela frön och korn.
Förutom att de är innehåller mycket näring och nyttigt fett så gör hela frön, korn och nötter att brödet tar längre tid för magen att spjälka, vilket gör att man håller sig mätt längre och får en flackare och bättre blodsockerkurva.

3.Surdegsjäst eller långjäst bröd.
Dels så mättar surdegsbröd väldigt bra och dels frigör den långa jäsningen järn och andra mineraler som vi annars har svårt att ta upp ur brödet.

4. Inget socker eller sirap
När det ska firas så kan det vara gott med vetebullar eller annat sött och vitt bröd. Men ditt dagliga bröd bör inte innehålla socker eller sirap. Små mängder används ibland som jästnäring och försvinner när brödet jäser, men då ska det bara vara några gram och långt ner på ingredienslistan.

5. Akta dig för transfett
Om du köper ditt bröd så ska du se efter så att det inte innehåller delvis härdat eller härdat fett, eftersom det då kan innehålla transfetter. Transfetter höjer bland annat det onda kolesterolet och kan öka risken för hjärtkärlsjukdomar.

6. God smak och doft.
Sist men inte minst så är det väldigt viktigt för välbefinnandet att brödet smakar och doftar gott. Baka gärna ditt eget bröd och smaksätt det med sådant som just du gillar. Här har du tre bra grundrecept som går att variera allt efter tycke och smak.

>>Saftig råglimpa
>>Energibalansbröd
>>Enkelt surdegsbröd

Din viktcoach

Foto: Jupiterimages

Johanna Westman

Matlagning ska vara lustfyllt tycker kokboksförfattaren och programledaren Johanna Westman som inte förstår varför barn ska äta sämre än vuxna. Hennes döttrars favoritsoppa får du recept på här.

DET MESTA SOM Johanna Westman gör handlar om mat och barn. Förutom att skriva kokböcker och hålla matlagningskurser för barn uppträder hon med ”Johanna & kökskvartetten” där hon sjunger låtar som ”Kokoskyckling från Kenya” och ”Pang-pangkakor”. Däremellan lagar hon en hel massa mat till sina tre barn i sitt stora härliga kök som från början var ett vardagsrum som nu är ombyggt.
– Att vara tillsammans med barn och jobba för barn, är helt enkelt att plocka fram det jag gillar bäst hos mig själv: kreativitet, spontanitet, glädje och närvaro.
– Jag kan inte förstå att vi ger barnen sämre mat än vi vill äta själva. Barnen är ju de som behöver den bästa, mest näringsrika maten. Varför ska vi då ge dem näringsfattig korv?, säger Johanna upprört.

NÄR DET KOMMER till matlagning har hon fokus på att det ska vara lustfyllt.
– Jag försöker att göra det jag gör med lust och hoppas på att det ska smitta av sig. Jag tror att man måste börja med lusten och sedan koppla in det sunda. Äter man naturligt – riktiga råvaror – och inte går till överdrift, och rör på sig, så behöver man inga dieter. Vi behöver hitta tillbaka till vårt eget sunda bondförnuft som säger att vi ska äta mindre och sporta mer om vi vill gå ner i vikt, och äta frukt och grönsaker om vi vill må bra.

ATT DET OFTA DOFTAR av italienska rätter i Johannas kök är inte konstigt då hennes man är halvitalienare och Johanna delvis är uppvuxen i Italien.
– Det storslagna med det italienska köket är enkelheten och förmågan att plocka fram det bästa ur alla råvaror. Jag har alltid en god parmesanost, bra olivolja, burkar med bönor och tomater och färska örter hemma, då kan man alltid piffa till den tråkigaste vardagsrätt!
Även den ultimata ”panikmaten” hemma hos Johanna är hämtad från Italien. Spaghetti al olio, aglio e peperoncino. Översatt till svenska är det spagetti med olja, vitlök och torkad chili.
– Men vi äter också ganska mycket svenskt och jag försöker äta efter årstiderna. Soppa äter vi ofta och jag testar minst ett nytt recept i veckan!

JOHANNA TIPSAR om att ett smart sätt att servera soppa på är att servera tillbehören i små skålar bredvid, då kan barnen plocka i det som de tycker är gott. Det kan vara rostade hasselnötter, gremolata, brödkrutonger eller fetaost i kuber.
– Mina flickor älskar sparrissoppa och vi jobbar hårt på att testa oss fram till det ultimata receptet. Med den här soppan som jag lagar idag tycker jag att vi har hittat dit, berättar Johanna nöjt.
– Rabarber är sommar och barndom för mig och den här lite lättare rabarbermarängen passar fint ihop med soppan som är lite gräddig. Jag lagar bara mat med riktiga produkter, det ska vara smör och grädde. Om jag vill ha det lite lättare spär jag hellre ut vispgrädde med lite mjölk eller vatten än använder lightprodukter.

HON FÖRSÖKER LAGA mat som är så naturlig och så lite processad som möjligt och påpekar att med halvfabrikat går man ofta miste om alla härliga dofter som sprider sig i köket när man lagar maten från grunden.
– Bullpirogerna med spenat och fetaost är ett av mina trick att hålla mig undan halvfabrikatsfällan. Har jag piroger på lut i frysen blir det inga panikköp när man glömt bort barnens utflykt eller när alla är vrålhungriga mellan målen.

EFTER ATT HA PROVAT edamamebönor på en sushirestaurang, var Johanna fast. Hon berättar att hon blev förälskad i dessa bönor. Edamame är östasiatiska sojabönor som finns att köpa frysta.
– De är perfekta att ha hemma i frysen. Får du besök är det bara att laga till dem på några minuter, strö över lite flingsalt och så har du ett perfekt tilltugg. Något som uppskattas betydligt mer än det som Johanna blev bjuden på under en resa till Sardinien.
– Jag är rätt väluppfostrad, så när de satte fram ost med levande larver i, bredde jag lydigt osten på en bit bröd, blundade och svalde. Det såg läbbigt ut men var egentligen inte värre än att få i sig en liten larv med ett hallon, och osten var faktiskt god, minns Johanna.

Text och foto: EVA H SMITH

Naturlig kolesterolsänkning

Blodfett- och blodsockervärden sänks. Havreflingorna Betaglucare kan hjälpa både mot diabetes och hjärtkärlsjukdomar. Och dessutom minska vikt och midjemått.

KOLESTEROLVÄRDENA gick ner i genomsnitt tio procent med den nya havreprodukten Betaglucare i en ny svensk studie där 80 patienter på flera svenska vårdcentraler ingick. Tillsammans med bra mat och motion kan sänkningen bli lika stor som med mediciner.
Dr Jan Alvång vid Källstorps vårdcentral i Trollhättan är en av dem som genomfört studien:
– Det här är värdefulla effekter som kan vara till nytta för personer
som har, eller är i riskzonen för, hjärt-kärlsjukdomar eller diabetes.
Det onda kolesterolet, LDL, sänktes i studien med 15 procent och det goda kolesterolet, HDL, steg. Triglyceriderna, blodfetter som framför allt ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar hos kvinnor, sjönk med 5 procent.
– Liknande positiva effekter kan man få av andra livsstilsförändringar som att äta mycket frukt och grönsaker, välja oljor eller kolesterolsänkande margariner i stället för smör och att motionera. Det kan också få ner kolesterolvärdet med i genomsnitt tio procent.
Att kombinera olika kolesterolsänkande metoder kan göra att effekterna adderas.
– Sammanlagt kan man få en kolesterolsänkning på 15–20 procent genom god livsstil och Betaglucare. Då närmar man sig effekten av medicinerna statiner, som kan sänka kolesterolet med 25–50 procent.
– Alla tål inte medicinerna, eller vill inte ta dem, och för dem kan en sådan här kombination vara ett alternativ.

TRE MILJONER SVENSKAR har förhöjda kolesterolvärden, alltså ett värde över 5 mmol/l. Men det betyder inte att alla behöver äta mediciner eller livsmedel som Betaglucare.
– Höga kolesterolvärden är inte en sjukdom och ska inte medikaliseras, säger Jan Alvång. 5 är ett målvärde för personer som har någon hjärt-kärlsjukdom, diabetes eller andra riskfaktorer som ärftlig belastning eller högt blodtryck. Är man frisk för övrigt och inte har några andra riskfaktorer kan man ha ett kolesterolvärde på 7–8 utan att ha en hälsorisk som motiverar behandling.
Det har ifrågasatts om höga kolesterolvärden ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.
– Sambandet är väl vetenskapligt visat när det gäller personer med diabetes eller hjärtkärlsjukdom, så de bör se till att få ner kolesterolet. Men annars tycker jag att det är sunt att vara skeptisk.
Forskningen visar på ett starkt samband mellan högt kolesterolvärde och hjärtinfarkt, mest uttalat hos män.
– Hos kvinnor är det mindre starkt och före klimakteriet är inte kolesterol någon riskfaktor över huvud taget. Man får inte heller glömma att högt kolesterolvärde bara är en av flera riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar.
I princip är Jan Alvång positiv till olika hälsokostprodukter, som Betaglucare.
– Förutsatt att produkterna är rimliga i pris, brukar jag råda mina patienter att prova i fyra veckor och sedan utvärdera effekten. Märker man ingenting då, är det inte lönt att fortsätta. Jag tycker också att man ska undvika mycket dyra produkter. Bra mat och motion är gratis!
Jan Alvång påpekar att Betaglucare har flera effekter som även minskar risken för hjärtinfarkt på andra sätt.
– Diabetiker som tog produkten fick ner sitt långtidsblodsocker med fyra procent. Det kan låta lite, men är värdefullt eftersom många går med lite för höga värden. Ofta är det inte möjligt att sänka blodsockret till normalvärden med vanliga mediciner, man får för mycket biverkningar då.
– Ett lägre blodsockervärde minskar också risken för hjärt-kärlsjukdomar, eftersom högt blodsocker skadar kroppens blodkärl.

YTTERLIGRE EN BONUS med Betaglucare är att vikt och midjemått sjönk med två procent hos försökspersonerna.
Jan Alvång lägger dock in en brasklapp när det gäller studien:
– En brist är att det inte fanns någon kontrollgrupp som fick ett overksamt preparat. Risken är att försökspersonerna skärpte sig och att hela blodfetts- och blodsockersänkningen inte beror på Betaglucare. Men likafullt visar studien att det är möjligt att sänka värdena betydligt utan mediciner. Man vet också på vilket sätt lösliga, gelbildande fibrer i Betaglucare kan sänka kolesterolet. Och även andra studier visar att tre gram sådana fibrer om dagen, samma mängd som i en dagsdos Betaglucare, ger en kolesterolsänkning på fem, tio procent.

Text: EVA OLSSON
Foto: ANNIE ANDERBERG

Säg nej till semesterkilona


Brukar du gå upp i vikt under semestern? Du är inte ensam. I slutet av sommaren blir det alltid rusning till träningsanläggningar och viktklubbar. Så här gör du för att hålla vikten i sommar.

NÄR MAN ÄNTLIGEN får semester efter ett helt års slit vill man gärna unna sig att njuta lite extra. Då är det lätt hänt att det blir lite väl mycket av det goda. Dessutom kan det bli många lata dagar i hängmattan och gymkortet ligger bortglömt i väskan. Kombinationen lägre energibehov – högre kaloriintag ger tyvärr nya fettvalkar. När hösten kommer får man betala för myset med kalorisnåla dieter och svettiga träningspass. Men man kan ha en härlig semester utan att gå upp i vikt. Men då måste man tänka taktiskt!

VARIFRÅN KOMMER SEMESTERKALORIERNA?
För oss svenskar som inte är bortskämda med sol och värme ger sommarens varma dagar formligen ett glädjerus. Det är underbart att svalka sig med en glass och en iskall läsk när man strosar i solgasset eller ligger på stranden och njuter. På eftermiddagen och kvällen fylls restaurangernas uteplatser med solbrända semesterfirare med en öl eller ett glas iskallt vitt vin i handen. Med andra ord kommer ofta de extra semesterkalorierna från glass och kalla drycker.
Om vi säger att du ökar ditt energiintag per dag med en glass i magnumstorlek, 50 centiliter läsk och 50 centiliter starköl så blir det totalt cirka 700 kalorier extra. På den ”dieten” går du upp ungefär ett kilo var tionde dag. Och rör du dig mindre än vanligt blir det ännu mer.

PRIORITERA DINA NJUTNINGAR
Om du ska kunna klara att hålla vikten men ändå få ta del av sommarens och semesterns goda måste du prioritera dina njutningar. Vad är viktigast för dig? Kan du byta ut glassen och läsken mot en saftig melon och isvatten om du får sitta i solnedgången med ett glas vin i handen? Eller kanske du kan hoppa över vinglaset och i stället sitta med vännerna och dricka en kopp kaffe och äta en lyxig glass. Om du får ha kvar det som känns viktigast för dig så är det ofta inte så svårt att ta bort eller byta ut en del annat.

LEK BORT KALORIERNA
Om du inte ökar ditt energiintag med mer än 200 kalorier per dag så är det lätt att förbränna de extra kalorierna. Lek med barnen, simma eller ta en promenad. En timma räcker.

PASSA DIG FÖR SNABBMATSFÄLLAN
Soliga dagar vill man kanske inte stå i köket och laga mat. Då är det lätt att man beställer hämtpizza eller köper någon annan snabbmat. En restaurangpizza innehåller cirka 1300 kalorier. Fyll frys, kyl och skafferi med nyttiga matvaror som du snabbt kan laga något enkelt på. Klicka här så hittar du en lista med basvaror som du kan skriva ut och ta med till affären.

Enkel och nyttig semestermat
Här får du några förslag på måltider som går snabbt att laga till, men ändå är både kalorisnåla, näringsrika och goda.

1. Gör en omelett med fetaost, tomatsallad med rödlök och oliver och en bit fullkornsbröd.
2.Strimla kycklingfilé eller quornfilé och stek snabbt tillsammans med wokgrönsaker, krydda och servera med råris, quinoa eller i ett pitabröd.
3.Fyll en tallrik med en god sallad, tomat, paprika, rödlök, fetaost och oliver. Ringla över 1 msk olivolja och strö över flingsalt och nymalen svartpeppar.
4. Bred rejält med hummus på ett grovt bröd, toppa med massvis med goda grönsaker.

Din viktcoach

Foto: Katarina Holm-Johansson


Så får du sommarfräsch hud

Herbalisten:

– Undvik solen mitt på dagen när den är som starkast. Ett parasoll ger naturligt solskydd och en vacker solbränna. Men om du har bränt dig: Smörj huden med naturell yoghurt, inga lightvarianter, och låt sitta kvar i 20 minuter. Skölj av med kallt vatten. Avsvalnat grönt te är också uppfriskande. Badda på rikligt eller häll i en sprejflaska och spreja på kroppen. Honung har återfuktande effekt. Smörj in i huden och låt verka i 20 minuter.
– Efter en dag i solen sprejar jag ansiktet med rosenvatten. Det svalkar, binder fukt och är sammandragande. Sedan smörjer jag med en lätt olja, gärna jojobaolja eller kokossmör. För extra vårdande verkan, tillsätt 20–30 droppar
lavendelolja till 100 ml olja.
– Skrubba huden en gång i veckan med en mild skrubb. Då avlägsnas döda hudceller och hyn får ny lyster. Den här skrubben är så mild att man kan ha den även till ansiktet: 2 dl havregryn, 2 msk torkad lavendel och/eller torkad mynta, honung. Lägg havregrynen och de torkade örterna i en matberedare och mixa till ett fint mjöl. Häll över blandningen i en ren burk. Ta önskad mängd (ca 2–3 msk till hela kroppen) och blanda med lite vätska, till exempel honung eller yoghurt. Massera huden från fötterna och upp mot hjärtat. Skölj av.

Lisen Sundgren, Stockholm
www.lisenorganics.com




Ayurvedaläkaren:
– Sommaren är pittaårstiden, enligt ayurvedisk indisk läkekonst. Eftersom pittafunktionen är att behålla hudens kvalitet och lyster, bör du försöka äta pittabalanserande grönsaker som squash, sparris, gröna bladgrönsaker, sallad och söta, saftiga frukter som till exempel vattenmelon, päron, vindruvor, granatäpplen och söta apelsiner. Drick mycket rumstempererat vatten. Det är också bra att dricka te med svalkande örter som koriander, fänkål och mynta.
– För att skydda huden från solens skadliga UV-strålar kan du smörja in hud, hår och ansikte med kokosolja innan du badar eller tillsätta några droppar kokosolja i badvattnet. Använd örttvål och en fuktkräm som innehåller sandelträ, aloe vera och neem, en växt som används i den ayurvediska medicinen. Undvik att sola mellan klockan 10 och 15, när solens strålar är som starkast.
– En bra ansiktsmask kan du göra genom att blanda sandelträpulver med rosenvatten. Har du fet hy kan du blanda i ett par droppar citronsaft också. Applicera masken över hela ansiktet, men undvik området kring ögonen. Lägg en gurkskiva över varje öga. Låt masken sitta kvar tills den har torkat, skölj sedan av med kallt vatten. Det här kan du göra två gånger i veckan.

Sangeeta Balaprakash, Stockholm
Rasayana


Hudterapeuten:
– För att förbereda huden för solen och stärka den är det bra att få i sig A-vitamin och mineraler som magnesium och kalcium. Det bästa är naturligtvis att få i sig vitaminer naturligt genom maten, till exempel morötter, men man kan också behöva ta kosttillskott, och då är det bäst att köpa dem i en hälsokostbutik, för då vet man att de inte är syntetiska.
– Se till att ta hand om huden innan du börjar sola. Använd fuktkräm så att huden inte blir torr. Jag rekommenderar peeling en gång i veckan. Prova att göra en egen peeling av ekologiskt salt eller socker, blandat med lite olivolja. Men tänk på att peela i duschen; huden ska vara fuktig, annars blir det som att slipa med sandpapper. Tvätta dig med produkter som har ett pH-värde nära hudens eget, det ska ligga på mellan 4,8 och 5,5. För ansiktet gäller också peeling en gång i veckan med finkornig ansiktspeeling. Var försiktig med peeling om du har acne eller väldigt torr hy. Då gäller att först se till att få huden hel, genom att använda fuktkrämer och rengöring med rätt pH-värde.
– En halvtimme åt gången i solen räcker. Se till att använda en bra solskyddsprodukt.

Ammi Davidsson,
Ammis biologiska hudvård, Nässjö

Text: MARIA THORSLUND Illustration: LOTTA SJÖBERG