torsdag 10 september 2009

Ha koll på dina kaloribovar

Jag tror fullt och fast på att den enda vägen till varaktig viktminskning inte är att följa olika bantningsdieter, utan att hitta små men effektiva förändringar i livsstilen. Sådant som man utan större problem kan acceptera och lära sig leva med.

OM DU VÄLJER ATT SATSA PÅ energibalanstänket så kan du alltså äta det mesta av den mat du är van vid och tycker om. Det gäller bara att hitta dina kaloribovar och byta ut eller plocka bort dem. Små förändringar kan vara otroligt effektiva, bara man hittar rätt förändringar och passar in dem i sina vanor. Men ibland så kan man behöva lite tips på enkel och nyttig mat som mättar bra men inte ger så mycket energi. Därför har jag sammanställt ett antal måltidsförslag och recept som jag kallar balansmåltider och som du får tillgång till som medlem i Energibalans.

DET SPECIELLA MED BALANSMÅLTIDERNA är att alla måltidsförslag innehåller samma mängd energi och därför går att byta ut mot varandra. Alla balansfrukostar innehåller 300-350 kcal, balansmellanmålen 100-150 kcal och balansrätterna till lunch och middag innehåller 400-450 kcal. Här finns både vanlig enkel basmat och lite festligare recept.

NÄR DU VILL GÅ NER I VIKT så är det väldigt viktigt att undvika den akuta hungern. Därför rekommenderar jag att man försöker fördela sina måltider jämt under dagen.

Du bör äta:
Frukost
Mellanmål
Lunch
Mellanmål
Middag
Mellanmål

HOPPA INTE ÖVER NÅGON MÅLTID
OCH ÄT INNAN DU BLIR VRÅLHUNGRIG

Om du följer balansmåltiderna hela dagen så kommer du att äta 1400-1700 kcal vilket är lagom för de flesta som vill gå ner i vikt. Om du är stor och/eller väldigt fysiskt aktiv så behöver du mer energi och då kan du helt enkelt öka på portionsstorlekarna. Undersök gärna ditt kaloribehov i Energibalans. En dag med balansmåltider ger mycket näring, stabilt blodsocker, bra mättnad och goda förutsättningar för viktnedgång

Exempel på balansmåltider:

Frukost
1 port havregrynsgröt
1 msk sylt eller 1 dl färska bär
2 dl mellanmjölk
1 kokt ägg
Kaffe eller te

Mellanmål 1
1 skiva fullkornsbröd
1 msk mjukost
Några skivor paprika eller annan grönsak
Kaffe eller te

Lunch
1 omelett med fetaost
2 dl bönsallad m grönsaker o vinägrett
Dryck: vatten

Mellanmål 2
1 äpple eller annan valfri frukt
0,75 dl keso
Kaffe eller te

Middag
1 port. pasta med färskost och champinjoner
Blandad sallad utan dressing
Dryck: vatten

Mellanmål 3
300 g grönsaksstavar (morot, gurka, paprika, stjälkselleri m.m.)
1 dl dipsås gjord på naturell yoghurt

Din viktcoach

Foto: Jupiterimages

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar