torsdag 10 september 2009

Bär för hälsa och viktkontroll

Bär är något av det nyttigaste vi kan äta. Här får du tips på hur du på ett enkelt sätt kan få in mer bär i dina daglia matvanor.

I takt med att kunskapen om antioxidanter och fytokemikalier växt så har vi fått klart för oss att bär är något av det nyttigaste vi kan äta. I ORAC-listan, som visar hur bra en matvara är på att skydda mot skadliga fria radikaler, ligger många bär högt upp och i toppen ligger blåbär.

Det finns en hel del forskning om blåbärens fina effekter och det ser ut som om de både kan fördröja hjärnans åldrande samt minska risken för hjärtkärlsjukdomar och vissa cancerformer. Att äta mycket blåbär är också en bra och billig metod för att behålla hudens elasticitet och därmed få mindre rynkor.

Men även andra bär har många hälsoeffekter. Exempel på andra superbär är björnbär, jordgubbar, tranbär, hallon, lingon och svarta vinbär.

Det som är extra bra med bär är att de både är kalorisnåla och har lågt GI och GB. De höjer nästan inte blodsockret alls. Det innebär att de är perfekta att äta som efterrätt och mellanmål, eller att smaksätta frukosten med bär.

Men om man ska äta bär flera gånger i veckan, gärna varje dag, så måste man ju hitta på något gott att göra med dem. De går förstås alldeles utmärkt att äta som de är, men det kan ju vara kul med lite omväxling.

Till frukost och mellanmål så passar det väldigt bra att blanda bär i fil eller yoghurt. Häll på lite müsli eller en näve nötter och du har en riktigt näringsrik måltid.

Om du brukar äta gröt så blir den både vacker och god med en rejäl dos bär.Blåbärspannkaka med blåbärssås Det här receptet på blåbärsgröt fungerar lika bra med andra bär.

En god och nyttig måltid får du om du blandar bär i pannkakssmeten. Här får du ett recept på ugnspannkaka med bär serverad med en härlig blåbärssås.

I smoothies passar det bra med bär av alla sorter. Det blir
en riktig superdryck som får fart på både kroppen och knoppen.

Om du ska lyxa till med en smaskig efterrätt så passar alltid blåbärspaj och blåbärsglass perfekt. Recepten går förstås även att använda med andra bär eller frukt.

Smaklig måltid!

Din viktcoach

Foto: Jupiterimages, Katarina Holm-Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar