torsdag 10 september 2009

12 tips från kärleksguiden

Psykosyntesterapeuten Eva Sanner ger dig konkreta råd och tips på hur ni kan få det bättre tillsammans.

Överraska
Inget kan få en att känna sig så glad och uppskattad som just överraskningar. Det kan vara att boka bord på favoritrestaurangen, köpa biobiljetter eller bara se till att det finns fil i kylen på morgonen. Men också att storstäda eller diska utan att bli ombedd.

Uppskattning
Det bästa och snabbaste sättet att få din partner att känna sig väl till mods tillsammans med dig är att uppskatta honom eller henne. Det kan handla om utseende, personlighetsdrag och sådant hon eller han gör i vardagen. Uppskattning öppnar och kritik stänger. Det lär behövas fem positiva kommentarer för att väga upp en enda negativ.

Hudkontakt
Att vara nära fysiskt är inte bara trevligt – det händer bra saker inombords också. Massage, närhet, kramar och sex gör att vårt lugn-och-ro-system aktiveras och välbefinnandet ökar. Vi känner oss lyckligare och gladare och blir dessutom friskare. Njut av din partners kropp hud mot hud på stranden, i båten, i skogen, i sängen. Har ni tappat flytet och slutat ta i varandra –
börja med att erbjuda honom/henne massage och se vad som händer.

Humor
Se till att ha roligt tillsammans och gör vad du kan för att få din partner att skratta. Se roliga filmer och pjäser, träffa vänner som är glada och positiva. Turas om och gör ibland sådant som främst den ena tycker är kul. Skoja om allt – även om sex, som annars har en tendens att bli väldigt allvarligt.

Säg som det är
Gnäll inte utan berätta vad du vill och vad du längtar efter. Var tydlig med vad du är ute efter så att din partner verkligen förstår. Låtsas inte att det är bra när det inte är det. Men var också generös och berätta när det är underbart och härligt. Det gäller både matlagning, städning och sex. Var sann. Säg hur du känner – egentligen.

Konflikter
Föreslå förändringar och kompromisser som lösningar på problem. Men kräv inte att din partner alltid ska tycka som du. Ibland får ni enas om att ni
är oense för det går inte alltid att få rätt. Ibland är det något som är extra viktigt för dig och då kanske du inte vill ge dig utan behöver sätta ner foten. Men andra gånger handlar konflikter om prestige, sårad stolthet eller är helt enkelt ett uttryck för frustration som inte har med partnern att göra. Välj dina strider.

Integritet
Tro inte att allt som din partner säger och gör har med dig att göra. Låt honom
eller henne vara den hon är och inse att du inte behöver ta allt så personligt. Det är inte alltid riktat mot dig även om det känns så. Släpp taget ibland, och låt det passera. Då kommer du att ha så mycket mer tid att ägna åt betydelsefulla saker.

Lyssna
Tro inte att du vet vad din partner ska säga. Lyssna som om det vore första gången ni talade med varandra och låt den andra tala till punkt. Dela gärna tid så att båda får berätta om sina tankar och känslor. Argumentera inte genast emot utan lyssna bara. Det är ett effektivt sätt att få din partner att känna sig älskad.

Gör ingenting
Ta er tid att bara vara tillsammans – ligga i gräset, på stranden, i en bred hängmatta. Se till att få några dagar på tu man hand så att inte hela semesterperioden går åt till familjeliv med barn och släktingar. Det är parrelationen som är kärnan i familjesystemet och därför behöver den energi och tid. Vila tillsammans och i varandras armar.

Sex
Våga något nytt utan att det behöver bli akrobat-sex. Det kan handla om ögonkontakt, byta roller passiv-aktiv eller helt enkelt älska på en ny plats. Låt inte en av er vara ensam motor i er gemensamma sexualitet utan hjälps åt med detta precis som med andra delar av ert förhållande. Vems tur är det att börja idag?

Förlåt
Som vuxna har vi ofta svårt att säga förlåt. Även om du tycker att din partner är envis och tjurskallig så kan du vara storsint och mogen nog att be om förlåtelse för din del i konflikten eller för det som blivit fel. Kanske kan det inspirera honom eller henne att göra samma sak. Föregå med gott exempel och säg det lilla ordet.

Tack
När vi har levt ihop ett tag har vi en tendens att ta varandra för självklara. Påminn dig själv om vad din partner betyder i ditt liv och på vilket sätt ditt liv blir bättre med honom eller henne. Uttryck din tacksamhet på något sätt. Det kan vara ord, ömhet eller varför inte en present bara därför att hon eller han finns i ditt liv.

Foto: JUPITERIMAGES

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar