lördag 1 augusti 2009

Vårt dagliga bröd

En stor del av vårt näringsintag kommer från bröd. Därför är det väldigt viktigt att vi väljer vårt dagliga bröd med omsorg.

En av mina passioner är att sätta tänderna i ett väldoftande och gott nygräddat bröd. Och jag är tydligen inte ensam. Vi svenskar äter väldigt mycket bröd! Enligt Statistiska centralbyrån sätter varje person i genomsnitt i sig 44 kg mjukt matbröd, 4 kg knäckebröd, 6 kg kaffebröd samt 6 kg skorpor och kex per år. Det blir totalt 60 kg per person och år eller 164 gram dagligen. I och med att så stor del av vårt näringsintag kommer från bröd är det väldigt viktigt att vi väljer det med omsorg. Här får du några bra tips för nyttigt bröd:

1. Stor andel fullkornsmjöl.
Det bröd som du äter ofta bör innehålla fullkornsmjöl. I fullkornsmjöl är hela sädeskornet inklusive skalet med och då får man mycket mer vitaminer, mineraler och kostfibrer än när man äter vitt bröd som är bakat med siktat mjöl. Fullkornsbröd har många bra effekter:

Bra tuggmotstånd och högt fiberinnehåll gör att man blir mätt och belåten fortare och håller sej mätt längre.
Gelbildande fibrer som bland annat finns i havregryn (havrekli) och i fibrex gör att blodsockerhalten stiger långsammare.
Gelbildande kostfibrer sänker också värdet på LDL, det onda kolesterolet.
Fibrer ger näring till våra ”snälla” tarmbakterier och förbättrar immunförsvaret.
Att ofta äta fullkornsbröd minskar risken för förstoppning.
Flera forskningsstudier visar på ett samband mellan fiberrikt fullkornsbröd och minskad risk för vissa cancertyper.

2. Hela frön och korn.
Förutom att de är innehåller mycket näring och nyttigt fett så gör hela frön, korn och nötter att brödet tar längre tid för magen att spjälka, vilket gör att man håller sig mätt längre och får en flackare och bättre blodsockerkurva.

3.Surdegsjäst eller långjäst bröd.
Dels så mättar surdegsbröd väldigt bra och dels frigör den långa jäsningen järn och andra mineraler som vi annars har svårt att ta upp ur brödet.

4. Inget socker eller sirap
När det ska firas så kan det vara gott med vetebullar eller annat sött och vitt bröd. Men ditt dagliga bröd bör inte innehålla socker eller sirap. Små mängder används ibland som jästnäring och försvinner när brödet jäser, men då ska det bara vara några gram och långt ner på ingredienslistan.

5. Akta dig för transfett
Om du köper ditt bröd så ska du se efter så att det inte innehåller delvis härdat eller härdat fett, eftersom det då kan innehålla transfetter. Transfetter höjer bland annat det onda kolesterolet och kan öka risken för hjärtkärlsjukdomar.

6. God smak och doft.
Sist men inte minst så är det väldigt viktigt för välbefinnandet att brödet smakar och doftar gott. Baka gärna ditt eget bröd och smaksätt det med sådant som just du gillar. Här har du tre bra grundrecept som går att variera allt efter tycke och smak.

>>Saftig råglimpa
>>Energibalansbröd
>>Enkelt surdegsbröd

Din viktcoach

Foto: Jupiterimages

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar