fredag 7 augusti 2009

Så här blir du natursmart

Behövs verkligen konserveringsmedel? Nej, oftast inte. Känner du motstånd till E-nummer, kemiska beteckningar och andra konstiga, okända ingredienser visar HÄLSA på några alternativ – och på rena enkla livsmedel som finns i dagens butiker.

SYLTA!
Om du kokar sylt eller marmelad på gammalt vis, det vill säga hettar upp den till 100 grader, tillsätter socker och försluter burken med den brännande heta sylten med ett lock som gör burken lufttät förstörs inte innehållet. Du kan förvara den oöppnade burken i åratal i rumstemperatur utan att sylten möglar eller jäser. Öppnad burk kräver kylskåpsförvaring.
Sylt av lingon, hjortron och rönnbär, som naturligt innehåller stora mängder bensoesyra och sorbinsyra, kan du försöka förvara källarsvalt som förr i stora krukor med en tallrik över. Kokar du in päron och äpplen i lingonsylt klarar också de att förvaras i öppna krukor.

LÄGG IN!
Lägg pepparrot – och kanske också ingefära och kryddnejlika – som alla är kända för att döda bakterier, i din egen gurklag. Med hjälp av ättika, salt och socker kan du också lägga in sill och strömming och få förlängd hållbarhet.
Kokta frukter och grönsaker (och även råskurna) behåller sin ljusa färg genom en extra tillsats av pressad citron.

ÄTTIKSKONSERVERA!
Med ättika tillsammans med socker kan du konservera olika typer av kokta grönsaker och grönsaksblandningar som chutney och pickels.

SURDEGSJÄS!
Genom att surdegsjäsa bröd, och kanske också att skålla mjölet, smakar inte bara brödet färskt längre utan hållbarheten förlängs också radikalt. Ett äkta surdegsjäst bröd som verkligen är bakat på levande surdeg och inte bara fått en tillsats av surdegspulver, möglar nästan aldrig under förutsättning att det förvaras torrt. Syrningen underlättar också upptaget av järn, zink och kalium och sänker GI-värdet.

KÖP MJÖLKSYREJÄST!
Surkål, liksom andra mjölksyrejästa grönsaker, grönsaksblandningar och juicer, behöver inga tillsatta konserveringsmedel (kolla innehållsdeklarationerna) men kräver kyla.
Mjölksyrebakterierna förlänger inte bara hållbarheten, de gör också produkterna mer lättsmälta, ger en dos nyttiga probiotiska bakterier men gör också att C-vitaminerna bevaras bättre.
Mjölksyrejästa grönsaker ska inte upphettas! Då dör lactobacillerna så välj bort värmekonserverade eller pastöriserade mjölksyreprodukter.
Traditionellt har vi här i Norden bevarat den färska mjölken genom att låta den syras med just mjölksyrebakterier. Egentligen behövs vare sig en startkultur eller tätört. Mjölksyrebakterierna finns redan i livsmedlen och en skål ljummen opastöriserad mjölk syras av sig själv till filbunke. Om det blir yoghurt, fil eller långfil beror på vilka mjölksyrebakterier som finns i omgivningen men också på temperaturen. I dag jobbar mejerierna med färdiga, förädlade stammar av mjölksyrebakterier för att få fram stabila och ”likadana” produkter dag efter dag. Även mjölksyrejäst mjölk får ett förändrat näringsvärde med lägre laktoshalt och i yoghurt bildas folsyra och laktas.

KÖP TORKAT!
Den kanske mest spridda naturliga konserveringsformen är nog torkning. Fisk liksom svamp, grönsaker, frukt, frön, nötter, men kanske framför allt olika baljväxter, torkas världen över och kan därmed bevaras i det närmaste hur länge som helst. Många gånger används svavel för att bättra på färgen på den torkade frukten, men är inte nödvändigt för hållbarheten. Ekologisk frukt är osvavlad. Tomater saltas innan de soltorkas men saltet kan sköljas bort.
Den som tar för vana att ha torkade linser eller någon förpackning kokta bönor hemma slipper använda sig av färdigmat. För också vegetarisk färdigmat kan innehålla tveksamheter som till exempel härdat fett, hydrolyserat vegetariskt protein, metylcellulosa, maltodextrin, rökarom och färgämnen. Och inte har rehydrerat eller texturerat sojaprotein samma unika näringsegenskaper och låga GI-värde som kokta ekologiska sojabönor (som dessutom är garanterat GMO-fria).

GLÖM INTE
torrvaror som knäckebröd och hårt tunnbröd som håller sig fräscht nästan hur länge som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar