lördag 1 augusti 2009

Så får du sommarfräsch hud

Herbalisten:

– Undvik solen mitt på dagen när den är som starkast. Ett parasoll ger naturligt solskydd och en vacker solbränna. Men om du har bränt dig: Smörj huden med naturell yoghurt, inga lightvarianter, och låt sitta kvar i 20 minuter. Skölj av med kallt vatten. Avsvalnat grönt te är också uppfriskande. Badda på rikligt eller häll i en sprejflaska och spreja på kroppen. Honung har återfuktande effekt. Smörj in i huden och låt verka i 20 minuter.
– Efter en dag i solen sprejar jag ansiktet med rosenvatten. Det svalkar, binder fukt och är sammandragande. Sedan smörjer jag med en lätt olja, gärna jojobaolja eller kokossmör. För extra vårdande verkan, tillsätt 20–30 droppar
lavendelolja till 100 ml olja.
– Skrubba huden en gång i veckan med en mild skrubb. Då avlägsnas döda hudceller och hyn får ny lyster. Den här skrubben är så mild att man kan ha den även till ansiktet: 2 dl havregryn, 2 msk torkad lavendel och/eller torkad mynta, honung. Lägg havregrynen och de torkade örterna i en matberedare och mixa till ett fint mjöl. Häll över blandningen i en ren burk. Ta önskad mängd (ca 2–3 msk till hela kroppen) och blanda med lite vätska, till exempel honung eller yoghurt. Massera huden från fötterna och upp mot hjärtat. Skölj av.

Lisen Sundgren, Stockholm
www.lisenorganics.com




Ayurvedaläkaren:
– Sommaren är pittaårstiden, enligt ayurvedisk indisk läkekonst. Eftersom pittafunktionen är att behålla hudens kvalitet och lyster, bör du försöka äta pittabalanserande grönsaker som squash, sparris, gröna bladgrönsaker, sallad och söta, saftiga frukter som till exempel vattenmelon, päron, vindruvor, granatäpplen och söta apelsiner. Drick mycket rumstempererat vatten. Det är också bra att dricka te med svalkande örter som koriander, fänkål och mynta.
– För att skydda huden från solens skadliga UV-strålar kan du smörja in hud, hår och ansikte med kokosolja innan du badar eller tillsätta några droppar kokosolja i badvattnet. Använd örttvål och en fuktkräm som innehåller sandelträ, aloe vera och neem, en växt som används i den ayurvediska medicinen. Undvik att sola mellan klockan 10 och 15, när solens strålar är som starkast.
– En bra ansiktsmask kan du göra genom att blanda sandelträpulver med rosenvatten. Har du fet hy kan du blanda i ett par droppar citronsaft också. Applicera masken över hela ansiktet, men undvik området kring ögonen. Lägg en gurkskiva över varje öga. Låt masken sitta kvar tills den har torkat, skölj sedan av med kallt vatten. Det här kan du göra två gånger i veckan.

Sangeeta Balaprakash, Stockholm
Rasayana


Hudterapeuten:
– För att förbereda huden för solen och stärka den är det bra att få i sig A-vitamin och mineraler som magnesium och kalcium. Det bästa är naturligtvis att få i sig vitaminer naturligt genom maten, till exempel morötter, men man kan också behöva ta kosttillskott, och då är det bäst att köpa dem i en hälsokostbutik, för då vet man att de inte är syntetiska.
– Se till att ta hand om huden innan du börjar sola. Använd fuktkräm så att huden inte blir torr. Jag rekommenderar peeling en gång i veckan. Prova att göra en egen peeling av ekologiskt salt eller socker, blandat med lite olivolja. Men tänk på att peela i duschen; huden ska vara fuktig, annars blir det som att slipa med sandpapper. Tvätta dig med produkter som har ett pH-värde nära hudens eget, det ska ligga på mellan 4,8 och 5,5. För ansiktet gäller också peeling en gång i veckan med finkornig ansiktspeeling. Var försiktig med peeling om du har acne eller väldigt torr hy. Då gäller att först se till att få huden hel, genom att använda fuktkrämer och rengöring med rätt pH-värde.
– En halvtimme åt gången i solen räcker. Se till att använda en bra solskyddsprodukt.

Ammi Davidsson,
Ammis biologiska hudvård, Nässjö

Text: MARIA THORSLUND Illustration: LOTTA SJÖBERG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar