lördag 1 augusti 2009

Naturlig kolesterolsänkning

Blodfett- och blodsockervärden sänks. Havreflingorna Betaglucare kan hjälpa både mot diabetes och hjärtkärlsjukdomar. Och dessutom minska vikt och midjemått.

KOLESTEROLVÄRDENA gick ner i genomsnitt tio procent med den nya havreprodukten Betaglucare i en ny svensk studie där 80 patienter på flera svenska vårdcentraler ingick. Tillsammans med bra mat och motion kan sänkningen bli lika stor som med mediciner.
Dr Jan Alvång vid Källstorps vårdcentral i Trollhättan är en av dem som genomfört studien:
– Det här är värdefulla effekter som kan vara till nytta för personer
som har, eller är i riskzonen för, hjärt-kärlsjukdomar eller diabetes.
Det onda kolesterolet, LDL, sänktes i studien med 15 procent och det goda kolesterolet, HDL, steg. Triglyceriderna, blodfetter som framför allt ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar hos kvinnor, sjönk med 5 procent.
– Liknande positiva effekter kan man få av andra livsstilsförändringar som att äta mycket frukt och grönsaker, välja oljor eller kolesterolsänkande margariner i stället för smör och att motionera. Det kan också få ner kolesterolvärdet med i genomsnitt tio procent.
Att kombinera olika kolesterolsänkande metoder kan göra att effekterna adderas.
– Sammanlagt kan man få en kolesterolsänkning på 15–20 procent genom god livsstil och Betaglucare. Då närmar man sig effekten av medicinerna statiner, som kan sänka kolesterolet med 25–50 procent.
– Alla tål inte medicinerna, eller vill inte ta dem, och för dem kan en sådan här kombination vara ett alternativ.

TRE MILJONER SVENSKAR har förhöjda kolesterolvärden, alltså ett värde över 5 mmol/l. Men det betyder inte att alla behöver äta mediciner eller livsmedel som Betaglucare.
– Höga kolesterolvärden är inte en sjukdom och ska inte medikaliseras, säger Jan Alvång. 5 är ett målvärde för personer som har någon hjärt-kärlsjukdom, diabetes eller andra riskfaktorer som ärftlig belastning eller högt blodtryck. Är man frisk för övrigt och inte har några andra riskfaktorer kan man ha ett kolesterolvärde på 7–8 utan att ha en hälsorisk som motiverar behandling.
Det har ifrågasatts om höga kolesterolvärden ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.
– Sambandet är väl vetenskapligt visat när det gäller personer med diabetes eller hjärtkärlsjukdom, så de bör se till att få ner kolesterolet. Men annars tycker jag att det är sunt att vara skeptisk.
Forskningen visar på ett starkt samband mellan högt kolesterolvärde och hjärtinfarkt, mest uttalat hos män.
– Hos kvinnor är det mindre starkt och före klimakteriet är inte kolesterol någon riskfaktor över huvud taget. Man får inte heller glömma att högt kolesterolvärde bara är en av flera riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar.
I princip är Jan Alvång positiv till olika hälsokostprodukter, som Betaglucare.
– Förutsatt att produkterna är rimliga i pris, brukar jag råda mina patienter att prova i fyra veckor och sedan utvärdera effekten. Märker man ingenting då, är det inte lönt att fortsätta. Jag tycker också att man ska undvika mycket dyra produkter. Bra mat och motion är gratis!
Jan Alvång påpekar att Betaglucare har flera effekter som även minskar risken för hjärtinfarkt på andra sätt.
– Diabetiker som tog produkten fick ner sitt långtidsblodsocker med fyra procent. Det kan låta lite, men är värdefullt eftersom många går med lite för höga värden. Ofta är det inte möjligt att sänka blodsockret till normalvärden med vanliga mediciner, man får för mycket biverkningar då.
– Ett lägre blodsockervärde minskar också risken för hjärt-kärlsjukdomar, eftersom högt blodsocker skadar kroppens blodkärl.

YTTERLIGRE EN BONUS med Betaglucare är att vikt och midjemått sjönk med två procent hos försökspersonerna.
Jan Alvång lägger dock in en brasklapp när det gäller studien:
– En brist är att det inte fanns någon kontrollgrupp som fick ett overksamt preparat. Risken är att försökspersonerna skärpte sig och att hela blodfetts- och blodsockersänkningen inte beror på Betaglucare. Men likafullt visar studien att det är möjligt att sänka värdena betydligt utan mediciner. Man vet också på vilket sätt lösliga, gelbildande fibrer i Betaglucare kan sänka kolesterolet. Och även andra studier visar att tre gram sådana fibrer om dagen, samma mängd som i en dagsdos Betaglucare, ger en kolesterolsänkning på fem, tio procent.

Text: EVA OLSSON
Foto: ANNIE ANDERBERG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar