onsdag 26 augusti 2009

Liten förändring som gav resultat

OM DU BRUKAR LÄSA mina tips så vet du att jag ofta hävdar att små förändringar kan ge stora resultat. Det fick jag ett konkret bevis på för några dagar sen. En av Energibalans medlemmar skrev nämligen och berättade att hon lyckats gå ner 5 kilo genom att göra en enda liten förändring. Otroligt kan man kanske tycka, men det fungerade för henne och då kanske något liknande kan fungera även för dig

Evas vikthistoria:

Beslutet
Eva är 44 år och arbetar som lärare på en gymnasieskola i Mellansverige. I våras gick hon till företagshälsovården för en vanlig hälsoundersökning. Sköterskan råkade i förbifarten nämna att hon för 5 år sedan var precis 5 kilo lättare. Eva fick en smärre chock! Visst var hon medveten om att hon blivit lite rundare, men hon hade aldrig tänkt på att vikten hela tiden var på väg uppåt. Så fick det ju inte fortsätta! Eva bestämde sig för att ta tjuren vid hornen och göra något åt saken på en gång.
Men hur skulle hon gå tillväga? Det kändes viktigt att det här var en engångsinsats så att inte kilona skulle komma tillbaka igen direkt efter dieten. Hon ville inte heller vara tvungen att förändra allt för mycket i sina vanor. En av Evas arbetskamrater tipsade henne om att gå med i kost- och viktprogrammet Energibalans för att få lite hjälp på traven och när hon läste om tjänsten så såg hon att det verkade matcha hennes egen filosofi väldigt väl.

Hitta viktfällor
I Energibalans fick Eva rådet att hon skulle undersöka sina mat- och motionsvanor för att försöka hitta sina viktfällor. Hon registrerade en veckas måltider och aktiviteter i kostdagboken samtidigt som hon läste igenom viktkursen.
Eva kunde till att börja med inte se några uppenbara viktfällor, men i viktkursen fick hon tipset att dressing kan vara väldigt energirikt. Eva älskar olika typer av grönsaker, bönor och sallader och hon fyller alltid en stor tallrik vid lunchrestaurangens goda salladsbuffé. Eva brukade sen ringla ungefär 3 matskedar vinägrett över sin stora salladstallrik, vilket kanske inte låter särskilt mycket, men visade sig ge hela 260 kcal. Också till middagen åt Eva en stor tallrik sallad med rejält med dressing. Här fanns alltså många kalorier att tjäna!
Genom att varje dag ta bort 4 msk vinägrett så kunde Eva enkelt minska ner matens energi med totalt 350 kcal, vilket innebar att hennes kropp måste börja använda sig av fettreserverna.

Viktminskning
Första månaden så gick Eva ner 2,5 kg, andra månaden 1,5 kg och sen minskade det allt eftersom. Nu efter 4 månader så verkar viktminskningen i stort sett ha stannat av. Och det är så det fungerar. Evas energibehov har minskat, dels för att hon fått en lättare kropp och dels för att hon ätit mindre energi en längre tid och då anpassar sig kroppen efter det. Om hon hade velat gå ner mer i vikt så skulle hon ha varit tvungen att motionera mer för att öka energiförbrukningen och/eller minska ner ytterligare på matens energi. Men Eva känner sig nöjd med sin vikt nu och vill försöka hålla den stabil.

Viktbalans
Kan Eva gå tillbaka till sina gamla vanor nu? Nej, inte helt och hållet. Hon bör vara lite försiktig. I och med att Eva är lättare nu så behöver hon något mindre energi än förut. Går hon tillbaka till de gamla vanorna så får hon också tillbaka sin gamla kropp.

Säkert kan även du hitta något i dina mat- eller motionsvanor att förändra och som ger ett bra resultat på vågen. Du hittar många bra tips i kursen Viktkontroll för livet. Skriv sen gärna och berätta om dina erfarenheter, så kan vi kanske hjälpa varandra. Du får, liksom Eva, vara anonym om du vill.

Din viktcoach

Foto: Colourbox

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar